Maria Rotzén Östlund, tf smittskyddsläkare

Corona-karantänen över för 70-plussarna

Nu lyfts de särskilda restriktionerna för personer över 70 och för riskgrupperna – trots att smittspridningen ökar. – Det kan tyckas osynkat, men jag tror de är kloka nog att hålla distans, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare.

  • Publicerad 16:51, 22 okt 2020
De särskilda restriktioner som gällt för personer över 70 och riskgrupper lyfts nu bort.
Det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) vid en presskonferens på torsdagsmorgonen.
Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten, uppgav att trycket på sjukvården nu är på en tillräckligt låg nivå, och det mycket tack vare att gruppen 70 år och äldre och andra med högre risk tagit ett stort ansvar.
– Det är dock inte rimligt att de ska behöva bära ett sånt här stort ansvar i det långa loppet, sade han.

Samma som alla andra

De omfattas nu av samma rekommendationer som befolkningen i övrigt, alltså att begränsa fysiska kontakter, undvika kollektivtrafik och platser där människor samlas, till exempel butiker.
Detta trots att smittspridningen tagit fart igen.

74 på sjukhus

I Region Stockholm har 905 nya fall av covid-19 rapporterats in på fyra dagar. Motsvarande period för en vecka sedan rapporterades 660 fall.
74 covid-sjuka vårdas på sjukhus, varav 5 i intensivvård.
– Det kan tyckas osynkat, men jag tror att de som isolerat sig har en inbyggd känsla för hur de ska hantera det här och att de är kloka nog att hålla distans, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Kan umgås på håll

Hon menar att lättnaderna har varit på gång ganska länge, och poängterar att det inte handlar om att de nu kan "göra vad de vill".
– Men kanske umgås lite mer med familj och barnbarn, på håll, och inte kramas. Och vi andra kan ju visa extra hänsyn till 70-plussarna, säger hon.
Många undrar nog om man kan fira jul över generationsgränserna?
– Ja, men inte i stora sammanhang, utan då bara i familjen. Inte stora släktkalas och inte stora julbord.

Får sämre hälsa

Enligt Folkhälsomyndigheten har restriktionerna lett till ökad psykisk ohälsa för äldre och personer i riskgrupper, något som förvärras ju längre de kvarstår.
Något som också ligger bakom beslutet är att många undvikit att söka vård, och att det kan finnas ett uppdämt vårdbehov i de grupperna.

Smittspridningen tillbaka på hög nivå

Loading...

Loading...

Antal bekräftade fall av covid-19 i Stockholms län. Källa: Smittskydd Stockholm