FÖRBUD. Sedan 1 april råder det besöksförbud på alla äldreboenden, både i Ekerö och i övriga landet. Ändå har coronasmitta tagit sig in på boenden i kommunen. Bilden är en genrebild. Foto: Jesper Håkansson

Corona bekräftad på äldreboende i Ekerö

Coronasmitta finns på äldreboenden i Ekerö kommun. En akut brist på skyddsutrustning ökar risken för smittspridning.

  • Publicerad 17:05, 14 apr 2020

Förra veckan rapporterade Region Stockholm att coronaviruset fanns på 121 av regionens drygt 300 äldreboenden. Nu står det klart att även personer som bor på äldreboenden i Ekerö har smittats.

– Det finns smitta på några av våra särskilda boende för äldre, säger kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M).

Likt resten av Stockholm tampas Ekerö med brist på skyddsutrustning, vilket kan bidra till smittspridningen.

– Vi har klarat oss nätt och jämt, men nu hade vi ett krisläge. Det vi saknar är framförallt visir, munskydd och skyddsrockar, säger Adam Reuterskiöld.

Ekerö har också, likt andra kommuner i länet, förberett för att kunna ta emot covid-19 patienter för att avlasta sjukhusen. Om det blir aktuellt kommer det handla om personer som är färdigbehandlade på sjukhus men som behöver viss vård innan de kommer hem.

– Vi har förberett omkring 20 platser. Bland annat står det sängar klara på Ekdungen som är vår daglig verksamhet för dementa och som nu är stängd, säger Adam Reuterskiöld.

På grund av patientsekretess kan information inte lämnas om vilka boenden som har bekräftade fall av coronasmitta.

Många tips om ungdomar som dricker och kör

Nyheter Insats. Fler poliser ute på kvällar och helger Allt fler tips kommer in till polisen om unga som kör mopedbilar eller mopeder med alkohol i kroppen. Polisen vädjar nu till föräldrar om hjälp. Dessutom satsar man på att vara ute mer på kvällarna.tisdag 27/10 16:48

Klockan tio smäller det – varje dag

Nyheter Regelbundna sprängningar när ny tunnel byggs Varje dag klockan tio, sex månader framöver, blir det stopp framför Lindötunneln. Då sprängs det nämligen i berget då en ny tunnel ska ta plats.fredag 23/10 15:45