Två män försökte ta sig in hos en äldre person i Farsta. Foto: Most photos/Google maps

Corona-bedragare i Farsta – hade skyddsutrustning

I lördags knackade två män på hos en äldre person i Farsta och påstod att de skulle göra provtagningar med anledning av coronaviruset. Polisen har upprättat en anmälan om försök till grov stöld.

  • Publicerad 13:16, 16 mar 2020

I lördags knackade två okända män på hos en boende i Farsta, det skriver polisen på sin hemsida. De båda männen påstod sig vara från sjukvården och ville komma in i bostaden och göra test för coronaviruset. Den boende fattade misstanke, stängde dörren och kontaktade polisen.

De två gärningsmännen ska ha varit grönklädda och haft grön skyddsutrustning för ansiktet.

Kommunpolisen Mikael Sundberg känner inte till några liknande händelser i området.

– Inte det här tillvägagångssättet, men att man på olika sätt försöker lura äldre, det är någonting som jag tror har ökat i hela landet. Det är en ganska utsatt grupp. Våra rekommendationer är att man aldrig någonsin ska öppna dörren om man inte är säker på vem det är.

En anmälan om försök till grov stöld är upprättad.

Fakta

Så skyddar du dig mot bedrägeri i hemmet

  • Tveka aldrig att lägga på luren eller stänga dörren om du känner oro.
  • Lämna aldrig över legitimation, bankkort eller din kod till någon annan person.
  • Släpp aldrig in en obekant person i ditt hem innan du fått kontrollera att personen verkligen företräder det bolag som den uppger sig komma ifrån. Du kan alltid be personen komma tillbaka. Om personen sagt sig komma från till exempel sjukvården eller fastighetsbolaget kan du kontrollringa dit och höra om det stämmer att någon ska göra ett hembesök hos dig.
  • Be om en faktura. Inga fastighetsbolag eller tv-bolag kräver betalning på plats.
  • Var vaksam vid dörrförsäljning. Här vill säljaren få dig att fatta ett snabbt köpbeslut. Be dem återkomma så att du får tid att tänka igenom ett eventuellt köp.
  • Lägg på luren om någon ringer och du blir osäker. Det gäller oavsett om personen utger sig för att vara en nära släkting, från banken, ett företag eller en myndighet. Ring tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på.
Källa: Polisen
Visa merVisa mindre