Cornelis pengar ger rekordsumma till artist

Från ett litet bidrag till fattiga vissångare – till att utmana Polarpriset som landets största musikpris. Den som får Cornelisstipendiet 26 augusti har börsen att tacka för 750 000 kronor. – Vi trodde inte i vår vildaste fantasi att det skulle bli så här, säger Cornelisstiftelsens advokat Anders Pethrus.

  • Publicerad 11:12, 21 aug 2017

En rekordsumma kommer att delas ut på Rival vid Mariatorget den 26 augusti i år. Aldrig tidigare har den som fått ta emot stipendiet till minne av Cornelis Vreeswijk utöver äran kunnat lägga vantarna på 750 000 kronor. Förra årets Cornelisstipendiat Thorsten Flinck fick ”bara” en halv miljon kronor.

Tack vare lyckade placeringar och att börsen gått uppåt senaste åren har stiftelsen nu hela 50 miljoner kronor på kontot.

– Det är placeringar i svenska bolag, som Sandviken och Volvo. Vi spekulerar inte, säger Anders Pethrus, stiftelsens förvaltare. Samtidigt har utdelningen gått upp från tre till fyra kronor per aktie i vissa fall och det blir en hel del i sammanhanget.

Mot slutet av Cornelis Vreeswijks liv var Anders Pethrus vissångarens övervakare och advokat och det var då det skulle bestämmas vad som skulle hända med de få slantar som den folkkäre artisten lämnade efter sig.

– Vi spånade fram ett testamente och vi trodde att vi skulle kunna dela ut 15 000 kronor om året. Vilket också var vad vi gjorde första gången, men andra året var det 40 000 kronor och tredje året 100 000 kronor. Sedan har det varit 500 000 kronor de senaste åren.

– Samlingsskivan Den flygande holländaren som kom ut 1988 där andra artister tolkar hans låtar har dragit in miljoners miljoner till stiftelsen.

I år skulle Cornelis Vreeswijk ha fyllt 80 år och då passar man på att höja stipendiesumman till 750 000 kronor. Den närmar sig nu det prestigefyllda Polarpriset, där artisterna får en miljon kronor.

– Vi trodde inte i vår vildaste fantasi att det skulle bli så här.

80 procent av den årliga avkastningen ska gå till stipendiet och det finns inget övre tak för vad det kan hamna på i framtiden.

Men trots att summan är högre än någonsin är det färre som vill ha stipendiet.

– Det är uruselt. I år har vi fått in 40-50 ansökningar, men det brukar vara runt 100 som söker.

Hur många är det som är aktuella?

– Ett tiotal.

Och vem är årets stipendiat?

– Det kan jag inte gå ut med.

På kvällen den 26 augusti avslöjas årets pristagare på Rival på Södermalm. På scenen står bland annat förra årets stipendiat Thorsten Flinck och konferencier är Kalle Lind.

Men redan på dagen med start klockan 14.00 håller Cornelissällskapet en gatufest till vissångarens ära på Mosebacke torg, inte långt från Katarina kyrkogård där han ligger begraven.

Fakta

Du kan söka stipendiet

Stipendiet måste sökas. Stipendiaten skall vara minst 35 år och skriva/sjunga/framträda på svenska. Den som sökt och erhållit statligt, kommunalt eller fackligt stipendium kan inte erhålla Cornelisstipendiet.

Cornelisstatyn i Cornelisparken på Södermalm.

Fakta

Thorsten Flinck fick det förra året

Thorsten Flinck (2016)

Rolf Wikström (2015)

Marie Bergman (2014)

Peter Carlsson (2013)

Tommy Körberg (2012)

Olle Ljungström (2011)

Jojje Wadenius (2010)

Lena Nyman (2009)

Rikard Wolff (2008)

Peps Persson (2007)

Visa merVisa mindre