Coop ska väcka centrum till liv

Det har spekulerats, spanats och funderats. I somras blev det klart att Coop ersätter Ica i centrum. På torsdag öppnar butiken. – Det känns superkul att få starta upp det här, säger butikschefen Jörgen Svahn.

  • Publicerad 16:11, 26 okt 2020

Nu är det verkligen full fart, allting ska sitta

Det hamras och spikas, svetsas, kånkas och pekas. Med en dryg vecka kvar ser platsen där Coop ska slå upp dörrarna mer ut som en arbetsplats än en färdig butik. Även innanför väggarna är det mycket ljud. Jörgen Svahn bjuder in på kontoret. Butikschefen har varit på plats sedan tidig morgon. Varje timme har betydelse.

– Nu är det verkligen full fart, allting ska sitta. Vi ligger bra till, det är entrén som kan ge lite fjärilar i magen, men när de var här i morse så lugnade de ner oss. De jobbar febrilt för att lösa allting. Vi känner egentligen oro, men det är extremt mycket att göra. Sådant är branschen med färskvaror. Om det inte var för det så skulle vi vara klara, säger han och ser trots allt lugn ut där han sitter i sin stol.

Sedan Ica Kvantum stängde ner i mars har den tomma ytan känts av och ersättaren har dröjt.

– Att det blir ett glapp mellan att Ica lämnar och den nya livsmedelsaktörens öppning är givetvis en utmaning. Vi tror dock att det faktum att vi får en uppgradering av restaurangutbudet och att Systembolaget, som är en viktig ankarhyresgäst, kommer att investera i en ny och större butik gör att vi behåller en stor del av centrumets besökare. Systembolaget flytt inom centrumet är dessutom planerat så att butiken hålls öppen som vanligt under hela processen, sa Carl Strufve, Director Nordics på centrumägägaren Grosvenor Europe då.

Nu kommer Coop bli en viktig spelare för att centrum åter ska locka de boende att handla på plats.

– Nu känns det som att vi är med och bidrar till att väcka upp centrum igen. Det är jag övertygad om att vi kommer göra. Utvecklingen i själva centrum är också riktigt bra. De har jobbat med utveckling i stället för avveckling, med restauranger. Systembolaget öppnar väl i december, Lindex öppnar i helgen. Det händer väldigt mycket och de har fina planer framåt. Det känns väldigt spännande. Särskilt som Bålstabo, säger Jörgen Svahn.

Själv har han ett förflutet på just Ica och jobbade flera år på Kvantum.

– Kvantum var större, den var 2300 kvadratmeter till sälj, den här är 1300. Det är en mindre butik. Lokalerna är väldigt bra anpassade för den sortens butik vi ska vara och det känns luftigt och fint.

Hur ser du på konkurrensen från Ica Maxi?

– Vi ska ju försöka hitta vår plats på marknaden. Jag tror inte att det är jätteklokt att ge sig in i någon stor kamp med Maxi. Vi måste försöka hitta våra platser. Båda behövs. Vi behöver storhandeln, men vår centrumbutik behövs också.