Containervillan i Värmdö i byggfinal – tävlar mot Nationalmuseum

Linda Ulfsdotter och Thomas Jacobsson byggde Sveriges första containervilla i Värmdö. Nu tävlar de mot bland annat Nationalmuseum om att bli årets stålbyggnad. – Vi är jätteglada, säger Linda Ulfsdotter.

  • Publicerad 04:55, 18 sep 2019

I början av mars flyttade Linda Ulfsdotter, Thomas Jacobsson och barnen Isak, Fabian och Signe in i containervillan med utsikt över Hemmesta träsk. Med hjälp av arkitekten Måns Tham har de byggt ett hus av totalt åtta containrar på pålar.

Linda Ulfsdotter betonar att finalplatsen i Stålbyggnadspriset är Måns Thams förtjänst. Han har kallat huset för ”Svävande Tetris” – efter data-spelet där du ska passa in byggklossar i hålrum.

– Det är ju ett hus som är lätt i anblicken, delvis byggt på pelare och där övervåningen är större än undervåningen. Det är helt anpassat efter tomten som är svår att bygga på eftersom du inte får spränga bort berget, säger Linda Ulfsdotter.

”Väldigt speciellt bygge”

Hennes make Thomas Jacobsson och pappa Ulf Persson har byggt det mesta av huset. Men utan hjälp från konstruktören Egil Bartos hade det fallit ihop.

– Det är ju ett väldigt speciellt bygge. Man behöver göra mycket hållfasthetsberäkningar att få det att fungera, säger Thomas Jacobsson.

Tävlar mot Nationalmuseum

De övriga tre finalisterna i Stålbyggnadspriset är Nationalmuseum, Husarviksbron och Oscar Properties No 4 i Nacka strand.

– Jätteknepigt att tävla mot så häftiga grejer men det är så roligt att de tycker de tycker om vårt hus, säger Linda Ulfsdotter.

Renoverade Nationalmuseum är en av finalisterna som Containervillan tävlar mot.

Thomas Jacobsson är mer segerviss.

– Jag tror att vi ligger ganska bra till.

Bygger med rivningsmaterial

I strävan att återvinna så mycket som möjligt har huset i Värmdö en koppling till en av de andra finalisterna.

Köksbänkar från kontorskök som revs före bostadsbyggandet i Nacka strand har nämligen blivit hyllplan och bänkskiva i tvättstugan i containervillan.

Oscar Properties No 4 är en annan av finalisterna i tävlingen. Före husbygget i Nacka strand räddade Thomas Jacobsson och Linda Ulfsdotter bänkskivor från kontoren som revs som de har återanvänt i containervillans tvättstuga.

Bygger vidare

Containervillan är fortfarande inte helt klar. 50 flyttkartonger på undervåningen väntar på att bli uppackade. Även utvändigt återstår en del arbete.

– Vi ska bygga ett staket runt uteplatsen där uppe och en bro på baksidan över till tomten, det är väldigt brant och man kommer inte över där, säger Linda Ulfsdotter.

– Vi ska använda durkgaller och bygga en bro helt i metall – det kommer att vara lättskött, det kommer inte att lägga sig någon snö på vintern, säger Thomas Jacobsson.

Hur skulle det vara att vinna tävlingen?

– Jätteroligt! Jag skulle bli väldigt glad stolt, säger Thomas Jacobsson.

Men framförallt är familjen glad att huset uppmärksammas.

– Många åker förbi på helger och stannar och fotar och är nyfikna – det är jätteroligt, säger Thomas Jacobsson.

– Så roligt att de tycker de tycker om vårt hus, att de tycker att det är lika fantastiskt som vi tycker, säger Linda Ulfsdotter.

Fakta

Finalister i Stålbyggnadspriset 2019

1. Containervillan, Värmdö

Motivering: ”Containerhuset är staplat av fraktcontainrar vars bärförmåga gjorde det möjligt att med lite åverkan bygga på den svåra och bergiga tomten.”

Arkitekt: Måns Tham Arkitektkontor

Konstruktör: Ramboll

Byggherre/Entreprenör: Thomas Jacobsson / Linda Ulfsdotter

2. Nacka Strand 04

Motivering: ”En om- och påbyggnad av ett befintligt kontorshus som byggs om till bostäder och förskola. En påbyggnad med prefabricerad stålstomme med fasader i specialtillverkad stålplåt.”

Arkitekt: Hermansson Hiller Lundberg Arkitekter

Stålbyggare: Smederna

Konstruktör: Sweco

Byggherre: Oscar Properties

3. Nationalmuseum, Stockholm

Glastaken över två innergårdar består av en kupol som övergår i en kvadrat där den bärande stålkonstruktionen består av 104 trianglar som tillsammans bildar ett nät anpassat till kupolens form.

Arkitekt: Wingårdhs & Wikerstål

Stålbyggare: Sjölins Smide

Entreprenör: Skanska

Konstruktör: Sweco Structures

Byggherre: Statens fastighetsverk

4. Husarviksbron, Stockholm

Öppningsbar gång- och cykelbro formad till en enkel och sammanhållen enhet, som skuren ur ett stycke, närmast utan detaljer, och i sin helhet utförd i rostfritt stål.

Arkitekt: &Rundquist

Stålbyggare: Outokumpu / Sonstorps Mekaniska

Entreprenör: Peab

Konstruktör: ELU / Sting

Byggherre: Stockholms stad

Priset delas ut av organisationen Stålbyggnadsinstitutet vid Stålbyggnadsdagen den 7 november i Göteborg.

Källa: Stålbyggnadsinstitutet
Visa merVisa mindre