Moppetätt. Bild från den senaste mopedparaden i Hässelby-Vällingby, i maj 2019. Foto: Henrik Henrikson

Comeback för mopedparaden i västerort i helgen

Sugen på att se mopeder från gamla tider? Det är bara att gå ut på gatan nu på söndag, 8 maj. Då blir det comeback av mopedparaden i Hässelby-Vällingby.

  • Publicerad 08:07, 6 maj 2022

Innan starten presenterar vi mopederna som är typiska för olika epoker

Efter två års pandemiuppehåll blir det nu en jubileumsparad, söndagen 8 maj, lagom till att mopeden fyller 70 år.

Hässelby hembygdsförening arrangerar likt tidigare år paraden, eller veteranmopedrallyt, som kommer innehålla idel historiska mopeder. Paraden går precis som sedan premiären 2014 under namnet Harald Nielsen memorial, till minne av den bortgångne motorjournalisten. Harald Nielsen jobbade på tidningen Motor när mopeden slog igenom 1952 och ska ha varit den som döpte den.

Börjar på Riddersviksvägen

Mopeder från 1950-, 1960-, 1970- och 1980-talen deltar i paraden i maj, som börjar vid Hässelby museum på Riddersviksvägen 116 klockan 12.00 och pågår i två timmar.

Vem som helst kan ta ut sin juvel ur garaget och köra, men man måste då vara på plats senast klockan 10.30. 150 kronor kostar det att ställa upp. Priser delas ut till de två mopeder som utmärker sig mest

Bild från ett tidigare års mopedparad i Hässelby-Vällingby. Foto: Lars Bjerges

Bild från den senaste mopedparaden i Hässelby-Vällingby, i maj 2019. Foto: Henrik Henrikson

– Vi tror att ett 90-tal kommer till start. Alla mopederna kommer vara typiska för olika epoker. Det kommer bli allt från enkla ”cykelmopeder” till mer mc- och scooterliknande modeller. Popmusik från 50- och 60-talet kommer strömma ur högtalarna och publiken kan fika, köpa korv och colaläsk modell 1953. De kan även titta på en mopedutställning i museet, säger hembygdsföreningens ordförande Lars Hannéll.

Krävdes inget körkort

Det var alltså 1952 som Sverige fick en lagstiftning om att ”cykel med hjälpmotor” fick framföras utan körkort, skatt, inregistrering och försäkring.

Högsta hastighet fastställdes till 30 kilometer i timmen och en nedre åldersgräns för föraren på 15 år. Harald Nielsen ska ha dragit samman orden ”motor” och ”pedal”. Fordonet blev snabbt en succé hos svenska tonåringar. Numera krävs dock körkort.

Bilder från den senaste mopedparaden i Hässelby-Vällingby, i maj 2019. Foto: Henrik Henrikson

Foto: Henrik Henrikson

Här kan du stå och se mopedparaden

Kyrkhamn: 12.10

Vällingby brukshundsklubb (högst upp på Lövsta koloniväg): 12.20

Nälsta: 12.50 (här görs även ett 30 minuter långt uppehåll)

Vällingby: 13.30

Hässelby slott: 13.40 (här görs även ett 10 minuter långt uppehåll)

Tillbaka vid Hässelby museum: 14.00

Visa merVisa mindre