Jonas Södergren, här med munspel i mun, försöker besvara: Varför är det så roligt när någon ramlar och slår sig? Foto: Johan F Rönnblom

Clownen Jonas visar inte när publiken ska skratta

Om man säger ”clown” tänker de flesta röd näsa, vitt smink och för stora skor. Men Jonas Södergren är en modern clown utan smink och en massa rekvisita. Förutom sitt munspel förstås. Och lösöron.

  • Publicerad 14:29, 14 okt 2013

– En clown är en person som på en scen är löjlig, dum och idiotisk – på ett komiskt vis. Det är en teaterform och har inget med för stora skor och ballonger att göra, säger Jonas Södergren när han tar emot vid scenen på teater Barbara på Kungsholmen.

Här är han aktuell med en enmansföreställning i regi av Lars Bethke. Föreställningen, som är betitlad ”Om konsten att underhålla”, är kombinerad teater, föreläsning, stå upp och varieté – med starka inslag av clowneri och trolleri. En salig blandning.

– Jag vill inte avslöja för mycket, så jag säger inget. Mer än att det är humorgaranti!

Som clown står Jonas Södergren långt ifrån den klassiska cirkusclownen. Hans stil kallar han för ”stoneface”, eftersom han gör absurda saker med fullständigt seriös min.

– Jag visar liksom inte när saker ska vara roliga. Det lämnar jag till publiken att själva avgöra, säger han.

Clown har han varit i drygt 13 år. Men i grunden är han trollkarl. Som 12-åring blev han såld på trollandet och turnerade mellan grannar och släktingar. Och i åtta års tid tränade han dagligen avancerade korttrick och annan fingerfärdighet.

– Men jag tappade mer och mer intresset för att få trollerireaktionen.

Det var mer givande med reaktionen han fick när han misslyckades med tricket och publiken började skratta.

Om man inte räknar ballongknytande clowner i gallerior så finns det endast 20-30 professionella clowner i landet.

Har clowner dåligt rykte?

– Ja, för alla kan sätta på sig en dräkt. Och gör det. Det har blivit att man inte pratar om bra clowner som clowner, utan i stället kallar dem komiker eller skådisar. Gösta Ekman var ju till exempel en riktigt bra clown!

”Om konsten att underhålla” kommer även att framföras på den stora kulturfestivalen Les Boréales i Frankrike senare i höst. Fast på engelska.

– Och låtsasfranska.

Fakta

Framförs på Teater Barbara

Namn: Jonas Södergren.

Ålder: 35 år.

Yrke: Frilansande clown. Driver Clownskolan i Stockholm.

Aktuell: Med föreställningen ”Om konsten att underhålla” på teater Barbara, Pipersgatan 4. Två föreställningar, fredag 18 och lördag 19 oktober, klockan 19–20. Från 10 år och uppåt.

Visa merVisa mindre