"För mig och min sambo har boken inget värde när den har lästs ut så de böcker vi har är bara sådana som har en titel vi tilltalas", säger hon. Foto: Mikael Andersson

Clara vill förändra livet – med städning

KonMari. Många har nog hört begreppet eller åtminstone snacket om organiseringsproffset Marie Kondo på Netflix. Men att det bor en certifierad KonMari-konsult i Bromma är det få som lagt märke till.

  • Publicerad 12:02, 12 mar 2019

Clara Johansson i Mariehäll är en av två certifierade KonMari-konsulter i Sverige. Foto: Mikael Andersson

Clara Johansson är en av två certifierade KonMari-konsulter i Sverige. Hon jobbar heltid med att rensa och organisera människors hem. Och metoden, den beskrivs som livsomvälvande – mer än bara i garderoben eller garaget.

– Metoden för ofta med sig stora radikala livsstilsförändringar. Några skiljer sig, andra säger upp sig från jobbet. Jag är en av dem som gjorde det sistnämnda, berättar Clara.

KonMari-metoden är skapad av Marie Kondo, ett japanskt organiseringsproffs, som tagit världen med storm med sitt sätt att organisera hemmet. Hennes bok The life-changing magic of tidying up: The Japanese art of decluttering and organizing har sålts i flera miljoner exemplar, varav ett hamnade hemma hos Clara.

– Jag och min sambo skulle flytta till Stockholm och jag insåg att vi inte skulle få med oss allt. Jag kom över den här boken och använde mig av den när jag rensade inför flytten. Sedan var jag fast kan man säga.

Fokusera på det positiva

Medan många hemmafixare städar rum för rum eller lite i taget går KonMari-metoden ut på att städa efter kategorier.

– Först börjar man med kläder och skor, sedan med papper, sedan badrum och kök och sådant. Sedan avslutar man med foton och andra sentimentala grejer. Det gör man för att vänja sig vid metoden. Hade man gjort det omvända hade det varit svårare att göra sig av med saker, berättar Clara.

Så man ska slänga fotografier och servisen från gammelfarmor? Svaret är ja. Man ska inte behålla saker för att de kanske kan komma till användning senare. Inte heller ska man hålla fast vid saker av nostalgiska skäl. Ligger de bara undanskuffade i lådor eller står oanvända så ska det bort, menar Clara.

Enligt henne är metoden en livsstil som fokuserar på det positiva. Hon menar att de prylar vi äger har stor inverkan på vår psykiska hälsa och att vi mår bättre när vi enbart omger oss av ägodelar vi tycker om och har det organiserat omkring oss. Därför innebär rensningen att man behåller grejerna som man får en lyckokänsla av, resten får gå.

– I stället för att rensa med tanken att du ska kasta saker så ska man fokusera på vad man vill behålla. I stället för att tänka efter vad man behöver så ska man känna efter. "Does it spark joy?". Det kommer göra att det blir lättare att leva i nuet.

Vad gör man då med strykjärnet?

– Jag tänker att du blir lyckligare av att ha ett strykjärn än att gå runt i ostrukna kläder. Precis som att du blir lyckligare av att ha dammsugaren än om du skulle behöva samla ihop dammet med händerna.

Är KonMari enbart en metod för rikare människor som redan har ett överflöd?

Många människor lever över sina tillgångar, i den så kallade ”lyxfällan”, och KonMari-metoden kan bli ett sätt att börja sätta värde på sig själv och omprioritera hur du vill leva. Kanske leder rensningen fram till en ny budgetavla, kanske hittar du kläder och prylar du kan sälja för att få in nödvändiga pengar på kontot. 

Så kan du rensa ditt hem med KonMari-metoden

1. Rensa ditt hem enligt kategorier, inte enligt rum och gå igenom alla saker som hör till den specifika kategorin samtidigt.

2. Börja med kläder, för att sedan gå vidare med böcker, papper, komono (diverse saker) och nostalgiska saker.

3. Avgör om saken i fråga ger dig glädje. Om den inte gör det ska du sälja, skänka eller slänga den. 

4. Metoden går inte ut på att slänga så mycket som möjligt, målet är att värdesätta de saker du har.

5. Rensa först. Organisera och städa efter det.

6. Välj en dedikerad plats för varje sak.

7. Vik kläderna istället för att hänga upp på galge – då får du med plats och bättre översikt.

8. Organisera saker med mindre lådor inne i större lådor. 

Visa merVisa mindre

Konmari-metoden har en speciell metod för att vika kläder. Metoden ska förlänga livet på plaggen och hålla ordningen i garderoben. Grundprincipen är att plagget viks som ett paket och målet med vikningen är plagget står på högkant. Foto: Mikael Andersson

Sedan i somras jobbar Clara heltid som KonMari-konsult. Hon föreläser, anordnar workshops och besöker sina kunder för en så kallad session. Foto: Mikael Andersson