Avgår vid årsskiftet: Nu krävs nya krafter, säger kommunalrådet Claes Thunblad (S). Foto: Mitt i

Claes Thunblad (S) avgår som kommunalråd

Kommunalrådet och tidigare kommunstyrelseordföranden Claes Thunblad (S) i Järfälla avgår vid årsskiftet. ”Jag ser fram emot att inte vara offentlig”.

  • Publicerad 17:04, 24 okt 2018

– Jag har en bestämd uppfattning om att det nu krävs nya krafter för att leda Järfällas socialdemokrater mot en nödvändig och för Järfälla viktig valseger 2022. Därför väljer jag att gå vidare, skriver Claes Thunblad i ett inlägg på facebook..

De senaste fyra åren har Järfälla styrts av en blocköverskridande koalition med S, MP och C med stöd av Vänsterpartiet och med Thunblad som kommunstyrelsens ordförande.

Efter valet i höst bildades en ny majoritet med M, L, KD – och den tidigare samarbetspartnern Centerpartiet. Moderaterna fick då posten som kommunstyrelsens ordförande.

Ska göra något annat

Nu lämnar Claes Thunblad både uppdraget som kommunalråd och som gruppledare för S i Järfälla.

– Jag har hela tiden sagt att politik är på riktigt och att jag vill kunna påverka. Det kan jag inte på samma sätt i opposition och det känns därför naturligt att lämna politiken, säger han till Mitt i.

Han menar också att det är ett slitigt jobb att vara förtroendevald.

– Att vara politiker, förtroendevald, det är inte vilket jobb som helst. Man ska kunna hålla huvudet högt. Det är viktigt för mig att inte känna att jag går på halvfart. Sex år är lång tid när man har de ambitioner jag har haft. Det är fantastiskt men också väldigt jobbigt.

Vad som händer efter nyår vet han inte, men är öppen för såväl offentlig förvaltning som privata verksamheter. Vem som kommer efterträda honom i partiet är inte klart, men processen är påbörjad. Socialdemokraterna kommer ha två kommunalråd i kommunen, varav Eva Ullberg är det ena.