Expert. Han hade många och långa samtal med James Cameron inför dennes film Titanic, med Leonardo DiCaprio och Kate Winslet från 1997. De var inte alltid överens. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

Claes-Göran har fortfarande fullt fokus på Titanics öde

Claes-Göran Wetterholm är världens kanske främste expert på Titanic. Nu har han skrivit ännu en bok om en av världens mest mytomspunna olyckor.

  • Publicerad 08:00, 19 jun 2022

Han föddes här, bara några portar bort.

Vi får bara en halvtimme på oss av Mitt i:s redaktör. Det är mycket att göra på tidningen så här års, tiden flyger iväg.

Det ska i ärlighetens namn sägas att er ödmjuke Vasa­stadsreporters intresse för Titanic och hennes öde nog är avsevärt större än de flestas. Det visade sig så klart att en halvtimme med nestorn inom titanicforskningen var för lite. Det blev närmare en timme. Förlåt, redaktörn!

Nya boken. Det utkommer unge­fär en bok i veckan om Titanic, globalt sett. Foto: F

Claes-Göran Wetterholm tar emot i en sekelskiftslägenhet på Karlbergsvägen. Trerummaren är proppad med pärmar, tavlor, affischer och inte minst – böcker.

Han berättar att det kommer ungefär en ny bok om Titanic i veckan, globalt sett. Och nyligen utkom hans egen bok om svenskarna på Titanic.

På fartygets ödesdigra jungfrufärd 1912 fanns 123 svenskar ombord. Bara 34 överlevde.

– Svenska var det andra mest talade språket på Titanic efter engelska, säger Claes-Göran, som förutom att vara expert på Titanic också är etnolog.

– John Holm hette en av dessa svenskar. Han föddes här, på Karlbergsvägen bara några portar bort. Han tillhörde de 89 som inte överlevde.

Merch. Lägenheten är fullproppad med gamla och nyare Titanicmemorabilia. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

Brist på kol

Han skulle tjäna pengar i New York genom att arbeta på en yachtklubb. Hemma i Karlshamn dit han flyttat, fanns hans älskade fästmö Emmy Tanngren. De två fick aldrig återse varandra. John försvann i den iskalla Atlanten, 43 år gammal. Hans kropp återfanns aldrig.

– När han och hans sällskap kom till Southampton för att resa till Amerika blev de flyttade från den båt de skulle ha åkt med till Titanic, eftersom det var strejk i kolgruvorna och brist på kol.

Man prioriterade att Titanic skulle få kol, och John Holm blev tillsammans med många andra ombokad till ödesskeppet.

Boken är späckad med fakta, dels om skeppets historia, dels om de passagerare som fanns ombord med fokus på svenskarna.

Hur har du fått veta allt det här? Ibland är detaljnivån häpnadsväckande, som när du redovisar vilket biljettnummer en specifik passagerare hade.

– Jag har suttit på Riksarkivet i många år, det finns ett sånt enormt material. Sedan har jag haft utställningar och fått kontakt med folk. Det bara fortsätter och fortsätter, folk hör av sig.

– Vid en utställning i Göteborg hade vi ställt ut en biljett med ett så kallat utvandrarekontrakt. En kvinna hörde av sig via mejl, hon hade sett sin gammelmorbrors biljett och undrade om vi ville ha en bild på honom.

Claes-Göran hade haft biljetten sedan 1983 men nu fick han ett ansikte på dess forne innehavare.

Rederiporslin. Claes-Göran Wetterholm kan duka med White Star Lineporslin om han vill. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

Plakett och gravsten

Claes-Göran Wetterström berättar att det knappt finns några minnesmärken över de många omkomna svenska passagerarna.

– En plakett i Glava kyrka och en gravsten på Örsjö kyrkogård utanför Ystad var allt som fanns tidigare. Men sedan har människor blivit inspirerade av mina böcker och satt upp minnesmärken lite här och där. I en kyrka på Gotland, på Orust och i Kisa – platser som folk reste ifrån när de emigrerade.

En bråkdel. Ett omfattande forskningsmaterial i Wetterholms arbetslägenhet i Birkastan. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

RMS Titanic

Byggdes i Belfast på varvet Harland & Wolff. RMS står för Royal Mail Steamer.

Sjösattes 1911 som världens då största, modernaste och lyxigaste passagerarfartyg.

Sjönk 14 april 1912 söder om Newfoundland på sin jungfruresa mellan Southampton och New York. Orsaken till förlisningen var kollision med ett isberg.

Antal omkomna i katastrofen har beräknats till 1 514 personer av totalt 2 224 ombord.

Claes-Göran Wetterholm är en av världens ledande experter på Titanic. Han var anlitad som expert när James Cameron skulle göra sin storfilm Titanic (1997) med Kate Winslet och Leonardo DiCaprio.

Antalet svenska medborgare ombord var 123. Av dessa omkom 89 personer vid förlisningen. Den sista svenska överlevaren var Lillian Asplund, född 1910 och avliden 2006.

”Skriken rundt omkring oss upphörde allt mera, liken flöto tätt, tätt så man trodde sig kunna gå på dem, och i vår underliga farkost föll den ene efter den andre ned och dog.”
Citat av överlevaren August Wennerström från en artikel han skrev för Nordstjernan när han räddats.

Visa merVisa mindre