– Vi befinner oss på klassisk mark, har ni hört talas om Norrmalmstorgsdramat?

Claes Elfsberg pekar mot hörnet av Norrmalmstorg där det omtalade gisslandramat ägde rum i dåvarande Kreditbanken år 1973.

Han var då 24 år och tillsammans med SVT en av de första medierna som var på plats för att rapportera om rånet.

– Det var den första riktigt stora grejen jag var med på. I en bok som SVT gav ut några år senare fanns det en bild på mig från Norrmalmstorgsdramat med bildtexten ”okänd reporter”, säger han och skrattar.

Nu är du inte okänd längre?

– Nja, jag håller väl på att bli det nu igen.

Snart syns Claes Elfsberg i stället på Norrmalmstorg i en fotoutställning som heter ”Äldre men inte gammal.”

Syftet är att förändra bilden av äldre personer som pensionärer i behov av hjälp.

Att bli äldre var inte helt lätt för Claes. Trots att han kände sig full av energi tycker han att samhället lät hans faktiska ålder stoppa honom.

– Sedan jag föddes 1948 har medellivslängden för män i Sverige ökat med 8,5 – ofta friska – år. Ändå har vi regler kvar som gör att företagen låter anställningar upphöra bara för att man fyller ett visst antal år.

När Claes fyllde 67 upphörde också hans anställning på SVT och han tvingades sluta som programledare för nyheterna.

– Det finns en massa friska människor som i många fall är oerhört kunniga och gärna skulle jobba längre. Det här är ju en jätteresurs som samhället missar.

Claes har dock fortsatt att som frilansjournalist arbeta i olika projekt. Han föreläser även om ålderism, sorg och mediafrågor.

– Jag har aldrig känt att min ålder har hindrat mig från att jobba eller göra något annat. Jag vaknar ju inte på morgonen och tänker ”jag är en ålder”, det är bara en ny dag.

– Många av mina jämnåriga kamrater ägnar sig fortfarande åt att springa maraton, åka Vasaloppet och klättra i berg.

Vad tycker du om begreppet pensionär?

– Jag tycker att det är jättekonstigt att man ska klassas utifrån det sätt man får mat på bordet. Även om jag får pension har aldrig sett mig som pensionär, jag ser mig som journalist.

– Men vi ska heller inte glömma att det finns många som blir utslitna av jobb och som behöver gå i pension tidigt. Men man ska få välja själv, det är det som är grejen.

Med de 32 porträtten i utställningen ”Äldre men inte gammal” vill fotografen Evelina Carborn visa upp en mångfacetterad bild av några av de över två miljoner 60-plussare som finns i Sverige.

Hon ­menar att den bild som ofta syns i media är krämpor, ekonomiska bekymmer och ensamhet.

För Claes kändes det självklart att vara med. På hans porträtt paddlar han kajak vid sitt landställe.

– Jag tror att jag på något sätt kommer att jobba lite grann resten av livet. Hur långt det blir vet jag inte, men jag brukar säga att jag ska bli 120.