Civil trafikpolis slog till mot buskörning

Unga bilister fortsätter att skrämma fotgängare i Skrubba, Hanviken och Lindalen. Förra fredagen var Nackapolisens trafikgrupp på plats – men ingen togs på bar gärning.

  • Publicerad 12:03, 10 dec 2012

Problemen med drifting och annan olaglig bilkörning fortsätter i Tyresö. Lokaltidningen Mitt i Tyresö har tidigare berättat om kommunens försök att stoppa sladdandet med utåtbuktade vita sträck i Lidl-rondellen.

– Vi har inte fått in några klagomål om sladdning från just den rondellen under hela hösten. Hur strecken sedan funkar med snö återstår att se, säger Linda Wikman, brottsförebyggare i Tyresö kommun.

Men även om det inte sladdats i Lidl-rondellen fortsätter driftingen på andra håll. Rädda fotgängare och folk som störs av oljudet från de skrikande däcken på kvällarna har under hela hösten fortsatt att höra av sig till Tyresö kommun. Störst tycks problemet vara i villaområdena runt Alléplan, Skrubba Malmväg, Lindalen och i Skrubba industriområde.

Förra fredagen var Nackapolisens trafikgrupp för första gången ute och jobbade civilt mot busförarna, men utan att ertappa någon för olaglig körning. Ett par unga förare tvingades dock till ombesiktning av sina bilar och en fick böter på grund av dåliga däck.

Mats Klaesson, en av de trafikpoliser som var i Tyresö under fredagskvällen, tycker ändå att det var en bra start och han säger att Nackas trafikpolisgrupp ska vara mer i den här delen av Tyresö framöver.

– Nu, efter fredagen, har jag en känsla av att vi fick bra kontakt med de ungdomar vi träffade. Vi talade om för dem att folk är rädda och att de ska lugna ner sig. Vi hoppas att det räcker med att prata dem till rätta, men går inte det får vi försöka med något annat, säger han.

Linda Wikman, som tagit emot samtal från Tyresöbor som på olika sätt störs av buskörandet i lite mer än ett år nu, tror dock att det enda som hjälper från polisens sida är att de unga förarna tas på bar gärning.

– Böter verkar inte bekomma de här killarna. Polisen kan inte vara där jämt så fler måste hjälpas åt och larma när buskörningen pågår. Det vore för hemskt om någon skulle behöva skadas eller i värsta fall dö för att vi ska få stopp på det här, säger hon.

Fakta

Bilister bevakas

Närpolisen i Tyresö har kartlagt problemet med drifting och har en bevakningslista med 25 bilister och ungefär lika många fordon.

Bland dem finns sex-sju förare av A-traktorer.

De flesta andra kör gamla Volvobilar med bakhjulsdrift.

Visa merVisa mindre