Hur påverkas handlarna av att pendeltågen slutade gå via Karlbergs station? Vi har kollat läget runt Rörstrandsgatan och Odenplan. Foto: Sacharias Källdén

Citybanan ger uppsving för Odenplans handlare

Karlberg stängde och stationen på Odenplan öppnade. Märker handlarna runt den gamla och den nya knutpunkten av någon pendeleffekt?

  • Publicerad 09:00, 3 sep 2017

Det var den 10 juli i år som Karlbergs station stängde och pendeltågen började trafikera Citybanan. Det innebär att pendlare som tidigare gick av vid Karlberg går av vid det nya stationen "Stockholm Odenplan" vilket har gjort Rörstrandsgatan betydligt lugnare.

Gorra Gerayli, Non Solo bar på Rörstrandsgatan. Foto: Sacharias Källdén

Gorra Gerayli driver Non Solo bar och säger att kaféets verksamhet inte har påverkats av att Karlbergs station har stängt.

– Självklart har det blivit lugnare på gatan eftersom så många passerade här förut men våra gäster är inte pendlarna. Därför har vi inte tappat. Snarare är det bra, då kan man sitta och fika i lugn och ro. Tidigare var det som Centralen här vid sjutiden på morgonen, man kunde knappt bära ut en stol utan att bli nersprungen, säger Gorra Gerayli.

Farväl Karlberg – de var sist kvar på perrongen

Erik Mellqvist som har Mellqvists intill Non Solo bar har samma känsla.

– Fast än så länge är det för tidigt att säga. Det är egentligen den andra "vanliga" veckan efter semestrarna och så var det precis lönehelg. Det gick jättebra, säger han.

Fler åtgärder planeras

– Vi kommer att bygga en till kassa och en självscanningskassa, säger hon.

Coop på Odenplan har sålt 25 procent mer sedan Citybanan öppnat jämfört med samma period förra året.

– Vi ser stora ökningar även om vi hade bra fart tidigare. Det är svårt att säga om allt beror på Citybanan, vi har också nyligen byggt om butiken, säger Daniel Lindahl, driftledare.

Även 7-eleven som ligger i hörnet Odengatan/Upplandsgatan har märkt av "pendlingseffekten".

– Det är fler som kommer på morgonen. I augusti var vi nio procent upp jämfört med förra året. Jag tog över butiken i våras, säger Baban Salih.

Angela Muszynska driver Angela´s deli Foto: Sacharias Källdén

Angela Muszynska driver Angela´s deli. Även hon tycker att det är för tidigt att säga hur restaurangen har drabbats.

– Det är fortfarande sommar och fler turister vilket kanske jämnar ut. Jag är orolig över att vi ska tappa gäster, men vad ska man göra, säger hon.

Någon som däremot märkt av pendlarnas frånvaro är Emanuel som driver 7-eleven på Rörstrandsgatan.

– Många stammisar har försvunnit. Jag har tappat ungefär 15 procent av kunderna mellan frukost och lunch. Men det är svårt att säga nu hur det kommer att bli, det lär märkas tydligare i september, säger han.

QUIZ: Stockholmare, har du koll på Citybanan?

Var kunderna har tagit vägen? Mycket talar för Odenplan. Enligt SL:s tidigare beräkningar är det cirka 15 000 fler som rör sig på torget varje dag. Pressbyrån i stationsbyggnaden ökat kundantalet med 50 procent jämfört med samma tid förra året.

– Vi hade räknar med ungefär 25 procent mer. Du ser, kylen är tom, vi har inte hunnit hänga med, säger franchisetagaren Jannice Lemon som har dubblat personalstyrkan.