Cissi Wallin döms för grovt förtal – får villkorlig dom

Cissi Wallin fälls för grovt förtal efter våldtäktsanklagelserna mot journalisten Fredrik Virtanen. Hon döms till villkorlig dom och dagsböter samt att betala 90 000 kronor i skadestånd.

  • Publicerad 14:29, 9 dec 2019

Stockholms tingsrätt har nu meddelat sin dom. Cissi Wallin döms för grovt förtal av journalisten Fredrik Virtanen efter att – på Instagram – anklagat honom för våldtäkt.

Det var under Metoo-hösten 2017 som kolumnisten och bloggaren skrev inlägget där journalisten Fredrik Virtanen pekas ut som den person som våldtagit henne 11 år tidigare.

Cissi Wallin hade tidigare polisanmält Fredrik Virtanen, men utredningen lades ner 2012. Våren 2018 anmälde Fredrik Virtanen i stället Cissi Wallin för förtal och i november hölls rättegången.

”Spelar ingen roll om det är sant”

Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter. Cissi Wallin ska även betala 90 000 kronor i skadestånd till Fredrik Virtanen, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

– Tingsrätten har beaktat att mannen är en offentlig person som fått tåla lite mer, kvinnans syfte med uppgiftslämnandet och det sammanhang som uppgifterna lämnats i men har ändå kommit fram till att det inte varit försvarligt att peka ut mannen som våldtäktsman, säger rättens ordförande, Malou Lindblom, i en kommentar till Expressen.

I domen konstaterar rätten:

När uppgiftslämnandet inte är försvarligt spelar det enligt lag inte någon roll om uppgifterna var sanna eller om kvinnan hade skälig grund för dem. Tingsrätten har därför inte prövat om så var fallet.

Fredrik Virtanen hade yrkat på drygt 260 000 kronor i skadestånd.

Cissi Wallin meddelar på Instagram att hon kommer att överklaga domen.

”Vi sörjer inte, vi fortsätter att organisera oss”, skriver hon.