Det är full fart när sjätteklassarna övar sina teaterkonster på Ellen Keyskolan. Foto: Christian Lärk

Cirkuskonster får Bromstenselever att blomma upp

Barn som jonglerar, slår volter, cyklar på enhjuling, gör clownnummer och bygger pyramid med sina kroppar – just nu är det rena cirkusen på Ellen Keyskolan i Bromsten. Och mitt bland barnen finns en äkta clown och artist av bästa märke, utbildad på cirkusskola i Moskva: snart 70-årige Assen Panov.

  • Publicerad 15:32, 2 dec 2019

– Jaa, jättebraa! Och så big smile! Hallå, du är inte på begravning. Så ja!

En sjudande, febril och fullkomligt överväldigande aktivitet råder i vartenda hörn av gymnastiksalen när Mitt i besöker Ellen Keyskolan i Bromsten. Överallt övar elever, och överallt är Assen Panov med, uppmuntrar och lär ut.

Uppträder på julmarknad

I snart 30 år har den bulgariske cirkusmannen lärt ut sina konster till Ellen Keyskolans sjätteklassare, och i år är inget undantag.

Sedan höstlovets slut har sexornas idrottslektioner helt och hållet ägnats åt cirkuskonster, och nu närmar det sig föreställning. I helgen som kommer, den 7 och 8 december, ska eleverna uppträda på skolans julmarknad.

Amatheus Elevall och Tage Teglund tar en svängom på enhjuling. Foto: Christian Lärk

Tradition på skolan

Men det syns att många av eleverna har övat betydligt längre än så – för de är jätteduktiga. Cirkustraditionen har satt sig i skolans väggar.

– När sexåringarna kommer och tittar på hur sexorna övar så börjar de leka cirkus, och sedan önskar de sig en diabolo(ett timglassliknande jongleringsredskap, reds anm.) eller enhjuling i julklapp. Så när de når sexan är det lättjobbat, säger skolans idrottslärare Lisa Häggfeldt.

Aldo Burga Vögler hoppar över Kiara Cancino Rojas. Assen Panov ser på. Foto: Christan Lärk

Från cirkusfamilj

Eleverna får lära sig en hel massa olika färdigheter, från jonglering och akrobatik till balanskonster och clowneri.

Bland annat har eleverna övat in det gamla traditionella clownnumret Champions – eller ”Tjempiony” som man säger i Bulgarien – och det är naturligtvis Assen som lärt ut det. Han kommer själv från en familj som i flera generationer varit cirkusartister, och den cirkusutbildning han fick i Moskva 1964-68 var en av världens främsta.

Amatheus Elevall jonglerar med diabolo samtidigt som han håller balansen på en boll. I bakgrunden: , Tore Ihr och Oliwier Guzik. Foto: Christian Lärk

”Barnen blommar upp!”

Till Sverige kom han första gången 1973 med Cirkus Scott. Året efter träffade han en svensk kvinna, gifte sig och flyttade hit. Det var när Assens egna barn gick på Ellen Keyskolan han började ge sina cirkuslektioner – som nu är inne på 29:e året. Och entusiasmen och energin har inte sinat.

– Jag är otroligt glad att kunna göra det här varje år. Att se hur barn som kanske är blyga och försiktiga från början plötsligt blommar upp och vågar – det är fantastiskt!

 Assen Panov och idrottsläraren Lisa Häggfeldt. Foto: Christian Lärk

Fakta

Cirkusföreställning

Cirkusföreställningarna äger rum under julmarknaden som pågår i Ellen Keyskolan i Bromsten klockan 11-16 helgen den 7-8 december. Det blir fyra föreställningar: klockan 12 och 14  både lördag och söndag. Biljetterna går åt fort så var ute i god tid, tipsar skolan.

Källa: Mitt i