Omkring 40 personer har avlidit i covid-19 på Sollentunas äldreboenden enligt de senaste siffrorna från Smittskydd Stockholm. Foto: Mostphotos

Cirka 40 har avlidit i covid-19 på Sollentunas äldreboenden

Enligt den senaste lokala statistiken från Smittskydd Stockholm hade 68 Sollentunabor avlidit i covid-19. Cirka 40 av dem, klart över hälften, har varit boende på något av kommunens tio äldreboenden.

  • Publicerad 13:51, 8 maj 2020

– Ja, vi har tyvärr haft omkring 40 dödsfall kopplade till Covid-19 i äldreboenden i Sollentuna, säger Pia Bornevi, vård- och omsorgskontorets förvaltningschef i Sollentuna kommun.

På äldreboendet Berga i Solna slog skyddsombudet larm i förra veckan då 27 av boendets totalt 96 äldre hade avlidit i covid-19.
Flera anhöriga på äldreboendet Rådan i Silverdal har hört av sig till Lokaltidningen Mitt i och berättat att de fått signaler om att det är lika stor andel avlidna där.

– Jag har försökt få svar på hur många det är, men nu är det locket på. De hänvisar till sekretess. Men sekretess är till för att skydda den enskilde, här verkar det mest handla om att skydda sig själva, säger en av de anhöriga.

”Har drabbats hårdare”

Sollentuna kommun har valt att inte gå ut med uppgifter om antal smittade eller avlidna på enskilda boenden, men Pia Bornevi bekräftar att Rådan ”har drabbats hårdare än andra”.

– Vi jobbar jättenära alla utförare och ger stöd i hygienrutiner och tillgång till och användning av skyddsutrustning. Vi upplever att de följer hygien- och skyddsåtgärder och de har även haft tillgång till skyddsutrustning. Däremot var det personalbrist tidigare då många var sjuka eller hade symtom som gjorde att de stannade hemma, säger hon.

De med demens en utmaning

De äldre som är har demenssjukdom är ytterligare en utmaning då de kan ha svårt att följa restriktioner, förklarar Pia Bornevi.
På Rådan finns sex avdelningar, och fyra av dem är demensavdelningar.

Marita Eerola, vd på företaget Vårdstyrkan som driver Rådan, håller med om att personer med demenssjukdom är en utmaning.

– Vi får inte begränsa en äldres rörelseområde. Hen kanske inte förstår eller kommer ihåg varför. Det finns också så kallade ”vandrare”, sådana som måste få röra på sig. Likaså är det problematiskt att gå in med skyddsutrustning till en dement, de undrar om det är någon från rymden som kommit in. Men detta är vi vana vid och försöker alltid lösa, säger hon.

”Full skyddsutrustning hela vägen”

Inte heller Marita Eerola vill säga hur många som har avlidit i covid-19 på Rådan, men hon bekräftar att det är fler än på de flesta andra äldreboenden.

– Ändå har vi haft full skyddsutrustning hela vägen och vi började med besöksrestriktioner redan den 10 mars och totalt besöksstopp den 12 mars – något som regeringen införde i hela landet först den 1 april, säger Marita Eerola.

Andra direktiv i början

Hon berättar att covid-19 inte hade kommit in alls på Vårdstyrkans andra äldreboende i Sollentuna, Bergkälla i Rotsunda, förrän häromdagen då det första bekräftade fallet upptäcktes där.

– Men på Rådan var det några som tidigt drabbades av covid-19 och i början var det andra direktiv om vad som gällde. I början sa Folkhälsomyndigheten att man endast smittade om man hade hade symtom, men nu vet vi att det till och med kan finnas friska smittbärare.

Stabilare läge nu

I början hade Vårdstyrkan i stort svårigheter med en hög sjukfrånvaro.

– Det är naturligt eftersom vi uppmanade alla att stanna hemma vid minsta lilla symtom. Tack vare alla timanställda kunde vi ändå bemanna upp, säger Marita Eerola.

Nu är läget betydligt bättre, både vad gäller personalsituationen och smittspridningen förklarar hon.

– Vi har fått in personal och läget är stabilt. Flera av de äldre på Rådan har tillfrisknat. Några är kvar som inte är friska ännu men det har planat ut, eller är på nedåtgående.

”Det känns väldigt hoppfullt”

Samma sak gäller för Sollentunas äldreboenden i stort berättar Pia Bornevi. Som mest fanns coronasmittade på sex av Sollentunas tio äldreboenden. Det var ett par veckor sedan. Nu finns smittan på fem äldreboenden, och läget är bättre allmänt..

Corona: Smittspridning på flera av Sollentunas äldreboenden

– Ja, många äldre som har varit sjuka har blivit friska. Vi är ledsna att smittan alls har funnits på våra äldreboenden, men det känns bra att det är stabilare nu.. Det känns hoppfullt, säger hon.

Hur har det sett ut inom hemtjänsten och hur är läget där i dag?

– Det har under omständigheterna fungerat väldigt bra. Det finns äldre som smittats där, men hemtjänsten har haft fungerande bemanning och tillgång till skyddsutrustning hela tiden.

Och på kommunens LSS-boenden?

Där har vi haft smittade på åtta av våra 23 boenden och totalt har cirkaa 15 av 140 personer varit smittade. Det har varit enstaka smittade på dessa LSS-boenden men ett par boenden har haft smittspridning. Tyvärr har en person med underliggande riskfaktorer avlidit. Men alla andra som har varit sjuka har tillfrisknat så just nu är alla friska och läget är stabilt, säger Pia Bornevi.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

Nyheter Lägsta antalet nya fall på fyra veckor I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.torsdag 21/1 14:27

Rekordmånga skjutningar i Stockholm 2020

Nyheter Sollentuna bland de absolut hårdast drabbade Förra året var det rekordmånga skottlossningar i Stockholms län. Hårdast drabbat var Järva med 22 skjutningar, men LPO Sollentuna ligger inte långt efter med 20.torsdag 21/1 14:00

Snart kan 70-plussare få vaccinet i armen

Nyheter Så vet du när det är din tur Många väntar nu ivrigt på att få vaccinera sig mot covid-19. Men hur vet man när det är ens tur och hur man bokar en tid? Vaccinsamordnaren Magnus Thyberg om hur, var och när stockholmarna får...torsdag 21/1 12:24