Läkarstudenter Christoffer Hintze tycker det är viktigt att alla som kan stöttar vården i läget som råder just nu. Foto: Åsa Sommarström

Christoffer samlar läkarstudenter för att stötta sjukvården

Över 200 läkarstudenter har anmält sig för att hjälpa till på intensivvårdsavdelningen på Karolinska. Bakom initiativet står Kungsholmsbon Christoffer Hintze. – Jag hoppas det här ska avlasta sjukvårdspersonalen, säger han.

  • Publicerad 05:00, 24 mar 2020

29-åringen Christoffer Hintze läser näst sista teminen på läkarprogrammet och kände att han ville bidra på något vis när sjukvården står inför en tuff utmaning med anledning av coronaviruset.

Kungsholmsbon tog därför kontakt med Karolinska och föreslog att sjukhuset kunde ta hjälp av läkarstudenter – och sjukhuset nappade.

Stort intresse bland studenter

Efter det har han via forum och Facebook försök få med sig studenter och över 200 har hittills anmält sitt intresse.

– Jag är oroad som alla andra att det ska bli som i Italien där det börjar bli riktigt tufft för intensivvården. Därför ville jag förhindra att det ska bli så här i Sverige och kom då på att vi studenter kan avlasta vårdpersonalen, säger Christoffer Hintze och fortsätter:

– Vi är inte färdigutbildade, men vi har mycket erfarenhet. Framför allt kan vi avlasta sjuksköterskor och undersköterskor.

Christoffer Hintze har två teminer kvar innan han är färdig med läkarutbildningen. Foto: Åsa Sommarström.

Ska avlasta intensivavdelningen

Redan den är veckan börjar sjukhuset ta emot hjälp från studenter på intensivavdelningen, både i Solna och Huddinge. Tanken är att hjälpen även ska spridas till andra avdelningar på sjukhuset – då fler lär behöva avlastning framöver.

Vad kan ni hjälpa till med?

– Det beror lite på om man är i början eller slutet av utbildningen. Vissa har ju redan vikarierat på sommaren som undersköterskor eller som underläkare. Så vår hjälp blir ju väldigt individpassads beroende på vad man har för erfarenhet, säger han.

Läkarstudenterna ska först och främst hjälpa till på intensivvårdsavdelningen. Foto: Åsa Sommarström.

Tufft läge redan innan viruset

Christoffer Hintze har två terminer kvar innan han är klar med sin utbildning. För honom känns det spännande att börja jobba som läkare – även om det lär bli tufft.

– Jag hoppas inte man glömmer bort i coronatider att sjukvården redan var pressad innan viruset. Och att det fortfarande är viktigt att fortsätta diskutera och flyta frågor som arbetsmiljö och löner, säger han.