Förväntansfulla ansikten, splitt nya väskor på axeln och lite pirrig stämning. Så var det när ett 50-tal elever samlades utanför Christinagymnasiet som tog emot sina första elever fredagen 20 augusti.

– Det känns väldigt roligt och litet nervöst, säger eleven Gabriel Andersson Wiberg.

Skolan blir den fjärde gymnasieskolan på ön. Och den har varit efterlängtad. Intagningspoängen för att komma in på Hersby gymnasium är höga och för den som inte kommer in är oftast innerstan, där intagningspoängen generellt är ännu högre inte ett alternativ. I stället får man plats i kommuner på andra sidan stan.

Den här bilden bekräftas av Amanda Schütz, vd på Christinagymnasiet och grundskolan Christinaskolan som ligger precis intill.

Inriktad på entreprenörskap

– De flesta vill vara kvar på ön och söker Hersby. Vi ser mycket tårar när våra nior får höstbetyget och inser att: "Jag ligger för långt under för att ta mig upp och in på in på Hersby", säger hon.

Christinagymnasiet erbjuder inledningsvis ekonomiprogrammet med två olika inriktningar: ekonomi och juridik. Detta på grund av att söktrycket till det programmet på Hersby är högt och många står som reserver. Planen är att vara en skola inriktad på entreprenörskap. Samarbete med det lokala näringslivet ska inledas.

Lilla formatet lockar

Trots att skolan är hel ny är det välkänd mark för eleverna Gabriel Andersson Wiberg, Filippa Gröning och Josefin Nordström.

De har alla gått på grundskolan Christinaskolan. Några av lärarna har sett dem sedan de var små lågstadieelever. Gabriel, Filippa och Josefin gillar alla att ha nära till skolan men det är en sak till som lockar. Det lilla formatet.

– Man kommer nog att komma med mer i gruppen, det blir med gemenskap här än på Hersby med över tusen elever där man bara flyter med i mängden, säger Josefin Nordström.

Krokig väg i mål

Rektor Åsa Johansson och vd Amanda Schütz är glada över att eleverna är på plats. För det har inte varit någon rak väg att kunna starta skolan. Trots att staden varit positiv har Skolinspektionen sagt nej till deras ansökan, då de inte ansåg att elevunderlagen undersökts tillräckligt.

https://www.mitti.se/nyheter/efter-skolinspektionens-nej-christinaskolan-tar-nya-tag/lmtah!7700441/

I efterhand är de glada över att processen fick ta tid.

– Om vi hade startat förra året hade vi behövt börja på distans. Det hade inte varit bra, vi kanske inte ens hade kunnat starta och då hade vi stått ett år med ett hus med hyra, säger hon.