I morgon, onsdag, börjar kampen "på riktigt" i det populära matlagningsprogrammet "Sveriges mästerkock". Och för första gången i programmets historia är det 13 finalister som ska göra upp om titeln – en av dem är Christin Kashou, 24, från Bollstanäs.

– Det är otroligt, helt sinnessjukt och en nästan obeskrivlig känsla. Verkligen inget jag hade förväntat mig när jag sökte till programmet i somras.

Efter kvalet i Gävle, som sändes förra onsdagen och där 40 amatörkockar tävlade om en plats i finalen, stod det klart att Christin hade gått hela vägen.

– Jag gick in i par med Nina Remröd. Det var otroligt nervöst innan vi fick veta att vi båda hade gått vidare, berättar hon.

Tidspress och adrenalin

Programmen har spelats in under hösten. Det har varit en spännande tid, men också utmanande och krävande.

– Du ska hela tiden prestera under tidspress och en miljon personer kommer att se vad du gör. Man är alltid spänd inför inspelningarna, men när man väl står där blir det en adrenalinkick.

Till final kom hon med en ramen, nudelsoppa, med egna nudlar, tonkutsu (fläskbuljong) och olika toppings som långbakad fläsksida, blancherade grönsaker och 63-gradigt ägg.

Just det ostasiatiska köket är hennes favorit.

– Jag är en stor chiliälskare! Kinesisk, japansk och koreansk mat är väldigt smakrik och har råvaror som är främmande för den svenska matkulturen. Jag älskar att gå i asiatiska matbutiker, säger Christin Kashou.

Hjälpte mamma i köket

Mat och matlagning i alla dess former har hon alltid gillat.

– Jag har en stor familj där mycket kretsar kring mat. Jag började tidigt att laga mat med mamma.

Christin har också hunnit resa en del, vilket också har gjort att hon har fått upp ögonen för olika matkulturer.

– Jag ser mat som det som först och främst representerar kultur och tradition. Man lär känna människor genom att äta deras mat, så känns det.

Förra året blev hon färdig jurist – men det är inte helt otippat mat som är hennes passion.

– Jag sover alltid med ett brett leende på läpparna för att jag vet att nästa dag har jag tre nya måltider att laga.

Din sambo måste vara väldigt bortskämd?

– Ja, och jag har sagt att han ska hålla sig undan från köket, säger hon och skrattar.

– Men han är bra på att ge konstruktiv kritik.