"SVERIGES MÄSTERKOCK". Christin Kashou från Upplands Väsby med det åtråvärda Mästerkocksförklädet. Foto: Karolina Henke/TV4

Christin från Väsby finalist i "Sveriges Mästerkock"

Christin Kashou från Bollstanäs tog sig hela vägen till mästerköket i årets upplaga av "Sveriges mästerkock". Men slutkvalet i Gävle blev en riktig rysare.

  • Publicerad 17:00, 26 jan 2021

Jag sover alltid med ett brett leende på läpparna för att jag vet att nästa dag har jag tre nya måltider att laga.

I morgon, onsdag, börjar kampen "på riktigt" i det populära matlagningsprogrammet "Sveriges mästerkock". Och för första gången i programmets historia är det 13 finalister som ska göra upp om titeln – en av dem är Christin Kashou, 24, från Bollstanäs.

– Det är otroligt, helt sinnessjukt och en nästan obeskrivlig känsla. Verkligen inget jag hade förväntat mig när jag sökte till programmet i somras.

Efter kvalet i Gävle, som sändes förra onsdagen och där 40 amatörkockar tävlade om en plats i finalen, stod det klart att Christin hade gått hela vägen.

– Jag gick in i par med Nina Remröd. Det var otroligt nervöst innan vi fick veta att vi båda hade gått vidare, berättar hon.

Tidspress och adrenalin

Programmen har spelats in under hösten. Det har varit en spännande tid, men också utmanande och krävande.

– Du ska hela tiden prestera under tidspress och en miljon personer kommer att se vad du gör. Man är alltid spänd inför inspelningarna, men när man väl står där blir det en adrenalinkick.

Till final kom hon med en ramen, nudelsoppa, med egna nudlar, tonkutsu (fläskbuljong) och olika toppings som långbakad fläsksida, blancherade grönsaker och 63-gradigt ägg.

Just det ostasiatiska köket är hennes favorit.

– Jag är en stor chiliälskare! Kinesisk, japansk och koreansk mat är väldigt smakrik och har råvaror som är främmande för den svenska matkulturen. Jag älskar att gå i asiatiska matbutiker, säger Christin Kashou.

Hjälpte mamma i köket

Mat och matlagning i alla dess former har hon alltid gillat.

– Jag har en stor familj där mycket kretsar kring mat. Jag började tidigt att laga mat med mamma.

Christin har också hunnit resa en del, vilket också har gjort att hon har fått upp ögonen för olika matkulturer.

– Jag ser mat som det som först och främst representerar kultur och tradition. Man lär känna människor genom att äta deras mat, så känns det.

Förra året blev hon färdig jurist – men det är inte helt otippat mat som är hennes passion.

– Jag sover alltid med ett brett leende på läpparna för att jag vet att nästa dag har jag tre nya måltider att laga.

Din sambo måste vara väldigt bortskämd?

– Ja, och jag har sagt att han ska hålla sig undan från köket, säger hon och skrattar.

– Men han är bra på att ge konstruktiv kritik.

Christin Kashou

Ålder: 24

Uppvuxen: I Bollstanäs. Har gått på Bollstanässkolan och Grimstaskolan.

Bor: I Solna sedan förra året.

Yrke: Jurist.

Familj: mamma, pappa (ursprungligen från Palestina), tre syskon och sambo.

Intressen: Att gå på restaurang och ridning. Rider på Väsby ridklubb en gång i veckan. "Det är min frizon, förutom matlagningen. Och så är det en bra motionsform, jag är inte så mycket för att motionera annars."

Aktuell: En av tretton finalister i "Sveriges mästerkock" som sänds varje onsdag klockan 20 på TV4, TV4 Play och C More. Finalen visas den 7 april.

Visa merVisa mindre

FINALISTER. I år blev det 13 finalister som gör upp om titeln Sveriges Mästerkock. Christin Kashou från Upplands Väsby, på pallen längst till höger, är en av dem. Foto: Karolina Henke/TV4