Ledare. Allas ansvar. ”Många pratar om föräldrars ansvar för barnen. Men många jobbar dubbla jobb för att försörja sina familjer, det är där vi andra – fritidspedagoger, idrottsledare och medmänniskor – måste komma in.” Foto: Claudio Britos

Chrishan är allas storebror i orten

Han var pojken som hade det tufft i skolan och inte hade något att göra på loven. Idag är Chrishan Fernando hela Norsborgs storebror som aldrig låter någon ha tråkigt varken på lov eller födelsedagar.

  • Publicerad 17:41, 12 nov 2018

Höstmörkret har lagt sig över Brunna. På väg till Botkyrkahallen får Chrishan Fernando stanna till för att krama barn och ungdomar på väg till och från sin träning.

– Jag har varit här nästan varje kväll sedan jag var 11 år, det är mitt andra hem, säger Chrishan, 29.

I hallen pågår MMA-träning för fighters mellan 10 och 35 år med Spear IF, föreningen som Chrishan startat upp med ungdomar i Norsborg som projektledare för Stockholmsidrotten, en satsning på att stärka idrotten i stans utsatta områden.

– Det är en annan slags skola. Man lär sig ta instruktioner, komma i tid, hantera jobbiga situationer och lär känna ”pluskompisar”, såna som man delar positiva intressen med. Här får man beröm, självkänsla och höra att ens drömmar är möjliga att uppnå.

Han finns där för norra Botkyrkas unga efter att jobbdagen är slut, kvällar som helger. Folk trängs för att berätta. När en kille var ledsen för att föräldrarna aldrig kunde komma på hans fotbollsmatcher – då kom Chrishan. När projektpengarna för en stor lovaktivitet för barn inte betalades ut tog han pengar ur sin egen ficka. Han hjälper till med att skriva cv, fixa första jobbet och lyssnar på kärleksproblem.

”Finns alltid där”

Aliou Janneh som nyss fyllt tolv år och ska bli firad av Chrishan med en födelsedagsmiddag senare ikväll känner honom sedan han var fritidspedagog på Karsby.

– Han är som en storebror för alla barn i Norsborg och fixar alltid så att vi har saker att göra. Utan honom skulle Norsborg vara ett ställe där inte så många gör något, nu har vi något att göra hela tiden!

Chrishan är en förebild och sann eldsjäl, menar Muhammat Tozak.

– Han fångar upp unga som är på fel väg och har lyckats få dem hit istället. Och han ser alla utan att kräva något tillbaka.

SE FILMEN:

Skoltiden var tuff

Men vägen till att vara den trygga vuxna famnen som områdets barn och unga vänder sig till har inte varit rak. Skoltiden var tuff.

– Jag hade assistenter och kunde inte sitta still och fick byta skola flera gånger. Det gjorde att jag blev utanför och fick dålig självkänsla. Och jag var en av dem som var kvar hemma och inte hade mycket att göra på loven, berättar han.

Vändningen kom när han började på JKS Basket som 11-åring. I dag ser han sig själv i de barn som kämpar i skolan, som inte har något att göra på loven och de som är i riskzonen för att fångas upp av kriminella gäng.

– Många här ser inte livet längre än till 25, man växer upp utan att tro på sina drömmar. Jag försöker hjälpa dem att hitta en dröm att tro på.

Han har funderat på att flytta, för att få en bättre balans mellan jobb och privatliv. Men känslan av ansvar och omsorg om för ortens unga sätter stopp.

– De som syns som förebilder är de som kör runt i centrum med fina bilar. Många härifrån lyckas i livet, men de flyttar och syns inte här. När du vet hur mycket du kan betyda för ett barn så är det svårt att lämna.

Tuff skolgång. Chrishans egna skolgång var jobbig. I dag ser han sig själv i de barn som kämpar i skolan, som inte har något att göra på loven. Foto: Claudio Britos

Förebild. ”Han är en förebild som hjälper folk och alltid finns där. Jag blir glad om han vinner, han har hjälpt så många”, säger Anton Boutros, 15. Foto: Claudio Britos

Grundare. Chrishan startade lovfestivalerna Summer games och Winter games i Botkyrkahallen, nu är han projektledare. ”När jag ser alla barn där känner jag mig som lyckligast.”

Ur nomineringen

"Chrishan har gjort väldigt mycket för ungdomar i Botkyrka. Med sitt arbete på StockholmsIdrotten möjliggör han för ungdomar och barn att testa på nya sporter och aktivera sig. Han har även varit stödperson för ungdomar som hamnat snett. På sin fritid väljer han att umgås med ungdomar genom att ta dom på bio, middag eller en promenad för att få dem att känna sig viktiga. Helt klart är han en eldsjäl."

Visa merVisa mindre

Röda linjens eldsjäl

Chrishan är en av sex finalister som tävlar om att bli utnämnda till Årets eldsjäl på Röda linjen 2018. 

Chrishan är andra finalisten som presenteras. Först när alla har presenterats kommer du kunna rösta på den som du tycker förtjänar priset. Röstar gör du på mitt127.se från 3/12.

Juryns röster och allmänhetens röster kommer väga lika tungt när vinnaren ska utses.

Röda linjens eldsjäl arrangeras av Mitt127 och HuddingeDirekt.

Visa merVisa mindre