Samlar namn. Jeanette Andersson och Per Wiklander bor på nedre botten i en av längorna på Klasrovägen och utanför deras uteplats kan alla som vill skriva på protestlistan mot hyreshöjningarna. "Det är fördelen med det här, vi har lärt känna fler grannar. Många av dem är oroliga. Själv kunde jag knappt sova på två veckor när vi hade fått Sollentunahems bud", säger Per Wiklander. Foto: Tomas Stark

Chockhöjning av hyrorna menar oroliga hyresgäster i Klasro

Alla är överens om att Sollentunahems sex huslängor på Klasrovägen behöver renoveras. Men där tar enigheten slut. Just nu är samrådet stoppat efter att hyresgästerna reagerat med bestörtning på Sollentunahems bud om nya hyror.

  • Publicerad 08:51, 9 jun 2021

– I över ett år har vi haft samråd och det har funkat bra. Det har känts som att de har lyssnat på oss. Därför kom deras förhandlingsframställan som en chock. De vill höja hyrorna med nästan 4 000 i månaden för en trea och nästan 5 000 för en femma. Om det blir verklighet kommer många här tvingas flytta. Vart ska de ta vägen? säger Jeanette Andersson som tillsammans med sin sambo Per Wiklander har varit med och representerat sina grannar på alla samrådsmöten med Sollentunahem.

Tegelhusen på Klasrovägen byggdes 1964. Sedan dess har inga större renoveringar genomförts och även det löpande underhållet har släpat efter, åtminstone utvändigt, enligt hyresgästerna.

– Och nu vill de blåsa ut allt och kalla det totalrenovering så att de kan sätta vilka hyror de vill, säger Per Wiklander.

Vill ha olika nivåer

Hyresgästerna är medvetna om att renoveringsbehoven är stora och att ett stambyte i regel medför helt nya kök och badrum, men de har haft önskemål om att i övrigt få vara med och påverka nivån på upprustningen.

– De vill ta bort allt fast det inte behövs invändigt och sätta in standard som i nyproduktion. Vi skulle vilja ha en lägre grundnivå och att man kan göra tillval utöver det om man vill. Helst tre olika nivåer, men åtminstone två, säger Jeanette Andersson.

Yrkandet från Sollentunahem som kom i slutet av maj innebar i stället en nivå, samma för alla lägenheter, och med en ”chockhöjning” av hyrorna, enligt hyresgästerna.

– Vi känner oss bra lurade. Varför ha samråd om man inte har tänkt lyssna? säger Jeanette Andersson.

Nu har både samråd och förhandlingar avbrutits och i förra veckan bjöd den lokala hyresgästföreningen in till ett gårdsmöte för att diskutera situationen. Drygt 60 grannar dök upp och så gott som samtliga skrev under ett protestbrev där man kräver ”ett omtag kring hela processen”, ”en plan för socioekonomiskt och ekologiskt hållbar varsam renovering” och ”rätten att få bo kvar i våra hem”.

Söker dialog

Hyresgästföreningen i Sollentuna har ställt sig bakom kraven och menar att flera hyresgäster skulle bli ”renovräkta” med Sollentunahems yrkade hyreshöjningar då en trea skulle kosta cirka 10 000 kronor i månaden efter renovering.

– Sollentunahem får gå tillbaka till skrivbordet igen så kanske samrådet kan komma igång igen. Just nu är det lite stiltje, säger Per Wiklander.

Sollentunahem söker nu dialog med samrådsgruppen och hyresgästföreningen för att komma vidare, berättar bolagets vd Anna Mellström.

– Vi tittar på om det går att erbjuda hyresgästerna möjligheten att göra frånval, att de ska kunna välja bort en del av renoveringarna i ett paket, säger hon.

Det skulle i praktiken innebära att hyresgästerna erbjuds två olika nivåer. Dessutom kan det finnas möjlighet för de som inte har råd att bo kvar att flytta till ett annat område där Sollentunahems bestånd inte är lika nyrenoverat, berättar Anna Mellström.

– Det behövs ett styrelsebeslut om ändring av vår uthyrningspolicy, men vi vill inte att någon ska stå på bar backe.

"Naturliga reaktioner"

Anna Mellström anser att Sollentunahem har varit lyhörda för hyresgästernas önskemål, och att man renoverar i Klasro ”till en återhållen standard” med hänsyn till området.

– Vi är överens om vilka renoveringsåtgärder som behöver göra, men inte om vad de ska kosta. Och jag förstår att de som påverkas känner oro, det är naturliga reaktioner, säger hon.

Vad händer nu?

– Nästa steg är att vi vill måste ha ett medgivande från varje lägenhet. Får vi inte det så går det vidare till Hyresnämnden, det är så processen ser ut. Men vi hoppas att vi kan komma igång med hyresgästgodkännandeprocessen nu i början av sommaren.

199 lägenheter berörs

Samrådet inleddes våren 2020 och i maj 2021 kom Sollentunahems bud om renovering och nya hyror för de 199 lägenheterna i sex längor på Klasrovägen.

Sollentunahem vill höja hyrorna med nästan 4 000 kronor i månaden för en trea och nästan 5 000 kronor för en femma.

Hyresgästföreningen vill att hyresgästerna ska kunna välja en mindre omfattande renovering för att på så sätt minska hyreshöjningen.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nytt svenskt kulrekord i Sollentuna GP

Nyheter Fanny Roos slog till i sista omgången Fanny Roos satte nytt svenskt rekord för andra gången den här säsongen när hon tog hem kulstörningen i Sollentuna GP i söndags.måndag 14/6 13:30

Yudelis släckte brand på sin skola – prisad för hjälteinsats

Nyheter Elev i fyran och hennes lärare såg till att branden inte spred sig Yudelis Roa i klass 4 på Sofielundsskolan i norra Tureberg och hennes lärare Susanne Sundin har tilldelats Diplom för rådigt ingripande av Brandkåren Attunda.måndag 14/6 7:40

Tandläkare drog ut tänder utan ordentlig undersökning

Nyheter "Grovt oskicklig" och en risk för patientsäkerheten enligt Ivo En tandläkare i Sollentuna har ”systematiskt brustit” i sina undersökningar och varit ”grovt oskicklig i sin yrkesutövning”. Det menar Ivo som efter en granskning vill att mannens...söndag 13/6 7:50