Inget val. Tobakshandlaren Cheragi har fått sin hyra justerad till marknadsvärde: "Jag har kontaktat advokat med han kunde inte hjälpa mig." Foto: Sacharias Källdén

Chockhöjda hyror slår hårt mot butiker i Bagis

"Det här är Bagarmossen, inte Östermalm." Så säger tobakshandlaren Jafar Cheragi som fått en hyreshöjning med 25 000 kronor. "Han har betalat för lite, för länge", försvarar sig värden Stockholmshem.

  • Publicerad 17:06, 25 sep 2018

Jag säljer godis, inte guld.

I över 20 år har Jafar Cheragi haft sitt Candyland vid t-banan. Förr var det videouthyrning som drog in deg, nu är det tobak, godis och posttjänst.

Från och med kommande månadsskifte har kommunala bostadsbolaget Stockholmshem höjt hans kvartalshyra kraftigt: från 32 630 kronor exklusive moms, till 57 372 kronor. Bland annat är det en årlig driftkostnad, alltså värme och vatten, på närmare 20 000 kronor som lagts på.

Hur mycket Söder tål Bagis?

Jafar Cheragi är förtvivlad. Det är betala eller flytta som gäller, något som Stockholmshem underlättar. Om Cheragi säger upp sin lokal så får han ett "flyttbidrag" på 33 000 kronor.

– Men jag vill vara kvar. Det är svårt, här bor bara vanligt folk som köper cigaretter och jag jobbar från tio på morgonen till elva på kvällen för att klara mig. Det här är Bagarmossen, inte Östermalm. Jag säljer godis, inte guld. Och varför ska jag betala så mycket för vatten? Jag gör några koppar kaffe på sin höjd. Det här är ingen kemtvätt, säger Cheragi. 

"Om det var ett riskkapitalbolag skulle jag fatta"

Han förklarar att han godtar att hyran måste höjas ibland, men att det är brutalt att det görs så hårt på ett bräde. Enligt honom har det varit omöjligt att förhandla med värden, som motiverar påslaget med att det är marknadsanpassade hyror som gäller. 

– Om det var ett riskkapitalbolag skulle jag fatta, men Stockholmshem? Jag begriper det inte. Kanske vill de bli av med mig? Jag har alltid betalat i tid, har aldrig haft problem med polisen eller kunder. Jag har sagt till dem att hittar de en enda prick på min butik så varsågod, här är nycklarna.

Förbannad. Esam Al-Nakip tycker det är märkligt att betala för värme i sommarhettan, och frisören Mira Medenica är rädd att centrum ska dö. Foto: Sacharias Källdén

Candyland är inte ensamma. På andra sidan den lilla torgytan har lilla Jalla livs månadshyra fläskats på med cirka 2 000 kronor, då en tidigare hyresreduktion fallit bort sedan ett år tillbaka.

– Och de har lagt på vatten och värme, det blir ytterligare en tusenlapp. Jag har fått betala för värme nu under sommaren! Jag har klagat men inte fått något svar. Det är förjävligt. De bara höjer. Det är mycket pengar för mig. I dagsläget gör jag inte så bra affärer, säger ägaren Esam Al-Nakip.

Nya retroskyltar ska göra Bagis tryggare

Kyrkan chockad över höjningen

På det nedre torget, Lagaplan, har Guds representant i Bagis mer förståelse för att Stockholmshem ökar på kyrkans utgifter från och med oktober. 

– Ja, från början blev jag chockad, det kan jag säga. Höjningen kom så plötsligt. Men jag tycker inte att det är oskäligt om man jämför med liknande lokaler i liknande centrum, säger Jenny Asklund som är lokalansvarig i Skarpnäcks församling.

Mitt emot Bagarmossens kyrka står Mira Medenica i dörröppningen till sin frisörsalong. Hon har en annan värd än Stockholmshem men säger att hon hört talas om höjningarna som drabbat vissa näringsidkare.

– Jag har funnits här i 18 år och jag kommer ihåg alla olika affärer som kommit och gått. Det är svårt att få det att gå runt för det finns inget som lockar hit människor. Det lilla centrumet kommer att dö, det är synd, säger Mira Medencia.

Blombutiken: Svårt slag mot småföretagare

Närmaste granne med Candyland är Lena Kleingeld. I sex år har hon drivit blomaffär men innan hon öppnade hade butiken stått tom i två år. Stockholmshem har inte höjt hennes hyra, men hon har stor förståelse för Jafar Cheragis ilska.

– Som småföretagare blir det ett hårt slag. Ingen av oss här i Bagis är stora företag, vi har kappa marginaler. Visst kan de höja hyran men då vill jag se att de satsar lite och gör en rejäl upprustning. Stockholmshem vill väl ändå ha ett fungerande centrum med småbutiker och bra service, frågar Lena Kleingeld retoriskt.

Övre och nedre delen av Bagarmossens centrum. Foto: Sacharias Källdén

Fel peng för den platsen

På Stockholmshem beklagar man att Jafar Cheragi har en negativ upplevelse av den förhandling som resulterade i höjningen. Kommunikatören Hanna Grön säger att Candylands hyra inte förhandlats på väldigt lång tid, och nu när avtalet löpte ut såg man "möjligheten att rätta till det".

– ​Hyran var fel för den lokalen och platsen. För oss är det viktigt att ha rätt verksamhet i rätt lokaler och att verksamheter ska klara sig på lång sikt. Då måste man kunna klara en rimlig hyra, säger Hanna Grön.

Han är rädd för att han inte kommer att klara av den.

– Så är det, tyvärr. Vi har frågat honom om han vill hyra en mindre butik i området, men det var han inte intresserad av.

Men är närmare 60 000 kronor en rimlig hyra för en lokal för en tobakshandel i Bagarmossen?

– Vi har gjort den bedömningen, ja.

Att vatten och värme numera lagts på och att man får betala oavsett temperatur utomhus, säger Hanna Grön är praxis i branschen.

– I nya avtal läggs en schablonräkning för driften på hyran. Schablonen fördelas över året, därför ser kostnaden likadan ut oberoende årstid. Även om det blir en riktigt kall vinter kommer driftkostnaderna vara desamma.

Vad har ni för planer för Bagarmossens centrum?

– När det gäller verksamheter är vårt mål att skapa lokala levande centrum som utvecklar boende- och centrummiljöer.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Centrum. Foto: Sacharias Källdén