Dyrt. Gunilla Smedman tycker att kostnaden för att hon ska kunna parkera hemma på gatan kommer bli orimligt hög. Foto: Ellinor Prawitz

Chockhög p-avgift i Minneberg – kan få betala 3 000 kr/månad

Över nio månaders kö för en p-plats – ändå är Minneberg ett av få områden i Stockholm som blir utan rabatterad boendeparkering när avgifterna införs i höst. Trots att staden räknat ordentligt fel på antalet p-platser i Minneberg sa politikerna ja till förslaget.

  • Publicerad 16:34, 20 jun 2016

I höst inför staden parkeringsavgifter på gatorna i Traneberg, Minneberg och Ulvsunda. De närmaste åren kommer samma sak ske i resten av Bromma. I de allra flesta områden införs så kallad boendeparkering. Det innebär att boende i området får ett fast – kraftigt rabatterat – pris istället för att betala ordinarie timtaxa när de parkerar på gatan.

Men i Annedal och Minneberg menar trafikkontoret att det finns så många parkeringsplatser på kvartersmark att boende i områdena inte ska få den rabatten om de parkerar på gatan.

Väntat i 9 månader

Det tycker Minnebergsbon Gunilla Smedman är mycket märkligt. Hon har stått i kö i nio månader för att få tillgång till en av bostadsrättsföreningens parkeringsplatser. När hon nyligen kontaktade HSB för att höra hur långt hon hade kvar till att hamna först i kön, fick hon svaret "långt".

– Det verkar inte som att det har hänt så mycket sedan jag ställde mig i kön, säger hon.

I väntan på en parkeringsplats där kommer Gunilla Smedman parkera på gatan och betala en avgift på 10 kronor i timmen – 12 timmar varje vardag och 6 timmar på lördagar. Det innebär att hennes p-nota hamnar på närmare 3 000 kronor om hon låter bilen stå helt och hållet en månad. Det är sex gånger mer än de 500 kronor i månaden som grannarna i Traneberg kommer behöva betala för att stå på gatan.

– Att avgifterna införs, det må vara tycker jag. Jag betalar gärna boendeparkering och 500 kronor i månaden är okej. Men jag kan känna att det här är väldigt orättvist mot Minneberg, säger Gunilla Smedman.

0,6 istället för 1,2

Hon menar att argumentet att det finns tillräckligt med p-platser på kvartersmark inte håller. I underlaget hävdar trafikkontoret att det finns 1,2 befintliga p-platser per lägenhet i Minneberg. I sista stund upptäckte man att det inte stämmer – den korrekta siffran är 0,6.

Trots att politikerna var medvetna om de kraftigt förändrade förutsättningarna innan de fattade beslutet valde de att säga ja till förslaget med tillägget att "bevaka och utreda effekterna" i Minneberg.

Hur kunde ni ta det beslutet när underlaget var felaktigt och ni vet att köerna till de befintliga p-platserna är så långa?

– Trafikkontoret ska titta på vad effekterna blir av det här och kan i efterhand justera om det skulle behövas. Området i sig är ju ett sådant område som inte ska ha boendeparkering. 0,6 är ju ändå ett ganska högt tal och från 0,6 och uppåt så har vi undantagit från boendeparkering, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

Här är p-avgifterna i Bromma

Taxeområde 4

Traneberg, Ulvsunda och Minneberg

Boendeparkering blir 500 kronor/månad och timtaxan 10 kronor, klockan 7-19 på vardagar och 11-17 på lördagar. Ingen boendeparkering i Minneberg där ordinarie timtaxa alltså gäller för alla.

Taxeområde 5

Resten av Bromma tillhör taxeområde 5 där boendeparkeringen blir 300 kronor/månad och timtaxan 5 kronor, klockan 7-19 på vardagar.

Under 2018 införs avgifter från Alvik fram till Ängby. Från Ängby till Blackeberg införs avgifterna först efter att en utvärdering har gjorts i övriga Bromma. Ingen boendeparkering i Annedal och kommande bebyggelse i Ulvsunda industriområde där ordinarie timtaxa alltså gäller för alla.

Visa merVisa mindre