Stängning väntar. Skridsko- och bandyhallen kan få stänga i tio månader. Foto: Maria Nykvist/Stefan Källstigen

Chockbesked: Bandyhallen måste stänga i tio månader

Trots mindre än två år på nacken måste Gubbängens bandyhall göras om. För att få bukt med isproblem ska underlaget bytas ut från grus till betong. Hallen stängs i november och öppnar inte förrän hösten därpå.

  • Publicerad 12:22, 28 jan 2022

– I samband med uppstart har vi haft problem att få till en bra kvalitet på isen, både förra säsongen och den här, säger Robert Sköld, avdelningschef på idrottsförvaltningen.

Problemet ska handla om att den underliggande gruspisten orsakar rörelse och instabilitet i isen.

Gruset ska därför ersättas av betong – ett arbete som väntas ta cirka nio månader att genomföra. Plus ytterligare några veckor för att få till ny is. Hallen stängs vecka 46, i november. Först i september 2023 beräknas den kunna öppna igen.

Flera föreningar påverkas

Ett flertal föreningar kommer att beröras av stängningen. På elitnivå innebär det att både AIK och Tellus behöver hitta ny hemmaplan. Men ännu fler bandyföreningar använder hallen för träning, däribland lokala GT 76.

– Det här påverkar hela bandystockholm i och med att vi måste evakuera de som tränar här till andra isar, konstaterar Robert Sköld.

Hur tänker ni lösa situationen för de föreningar som drabbas?

– Det pusslet sitter vi med just nu. Det är klart att det är en tuff situation.

Grusade förhoppningar. Staden valde den billigare lösningen med en gruspist i stället för betong i bandyhallen. Det visade sig vara ett dåligt beslut. Foto: Veronica Johansson

Den nya skridsko- och bandyhallen invigdes i augusti 2020. Det här är alltså blott andra säsongen den är i drift.

Hur kan den här situationen uppstå i en nästan nybyggd bandyhall?

– Det fanns ett önskemål om betongpist redan när hallen byggdes men den kostnaden rymdes inte i budgeten. Så då får vi göra det nu i efterhand i stället, säger Robert Sköld.

Snålheten bedrog visheten?

– I stora projekt måste man göra prioriteringar och då kan det bli så här. När det är klart kommer vi att få en stabil anläggning, mer driftsäker och med bra is.

Men det måste bli mycket dyrare att göra detta i efterhand?

– Det är en fråga för fastighetskontoret, men det är väl troligt.

Här om veckan hade Mitt i en stor artikel med idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C), om bristen på idrottsanläggningar i Stockholm.

Bandyhaveriet i Gubbängen förbättrar knappast läget. Borgarrådet säger så här i en skriftlig kommentar:

”Det är såklart olyckligt att vi behöver stänga Gubbängens bandyhall under renoveringsperioden men samtidigt är det en förutsättning för att förbättra och säkra både isens kvalitet och möjliggöra användande av hallen under isfri tid i framtiden”.

Hon skriver också att staden i samråd med bandyförbundet försökt välja en period för stängning som ska ge minst påverkan för klubbarna:

”Samtliga klubbar kommer kunna bedriva sin försäsong i hallen i höst. Därefter kommer man få fortsätta verksamheten på de isytor som finns utomhus”.

Togs i drift 2020

Skridsko- och bandyhallen i Gubbängen stod klar i augusti 2020.

Kostnaden för att bygga hallen har uppgetts till 157 miljoner kronor.