Chock när Emil, 6, blev av med sin skolplats

Den 20 augusti började 6-årige Skärholmskillen Emil i Vanadisskolan inne i stan. Fyra dagar senare blev han plötsligt av med sin plats. – Vi fick ett mejl. Rektorn ringde inte ens, säger Natalia Zinovjeva.

  • Publicerad 09:40, 6 sep 2018

Mitt i stämmer träff med 6-åriga Emil och hans föräldrar på en lekplats på Ekholmshöjden, där de bor. De är full fart på Emil, som inte kan få nog av linbanan.

Egentligen skulle han inte vara här. Han skulle gå i en förskoleklass, som alla andra 6-åringar. Men Emil blev av med sin plats på nystartade Vanadisskolan i Vasastan, efter sin fjärde skoldag.

”Emil frågar varför han inte ska tillbaka till skolan. Det är inte lätt att svara”, säger Natalia Zinovjeva. Hon och Emils pappa, Emilio Monteza, får sysselsätta sonen hemma i väntan på besked om ny skolplats.    Foto: Daniel Díaz

– Vi fick ett mejl där det stod att det kommit till skolans kännedom att Emil var inskriven på Västerholms friskola och att han därför blev av med sin plats som i stället gått till en annan sökande, berättar mamma Natalia Zinovjeva upprört.

Hon och Emils pappa, Emilio Monteza, fick en chock. Deras son har autism och behöver mycket extra stöd. Därför hade de glatt sig mycket åt platsen på Vanadisskolan, som tar emot elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och autism. 

– Vi hade fått en plats på Västerholms friskola, men i juni fick vi beskedet att Emil kommit in på Vanadisskolan. Då tackade vi nej till Västerholms friskola eftersom det inte är en specialskola, säger Natalia Zinovjeva.

Anmält till Skolinspektionen

Men någonstans gick det fel. I Stockholms stads antagningssystem låg uppgiften kvar om att Emil sökt och fått en plats på Västerholms friskola. Med hänvisning till det blev han av med sin plats på Vanadisskolan.

– Rektor hade bara behövt dubbelkolla med oss eller med Västerholms friskola så hade det här misstaget kunnat undvikas. Men hon ringde inte oss innan Emil blev av med sin plats. Efter beskedet försökte vi nå henne i flera dagar. Sedan fick vi meddelandet att det var Västerholms friskola vi skulle kontakta, eftersom det var där Emil skulle gå, säger Natalia Zinovjeva, som har anmält ärendet till Skolinspektionen.

Emilio är en kille som älskar att vara i rörelse. Först blev det en snabb cykeltur på den lilla röda cykeln, sedan full fart på linbanan. Pappa Emilio Monteza får putta på.  Foto: Daniel Díaz

Problemet var att det inte fanns någon plats åt Emil på Västerholms friskola. Där avregistrerades han, sedan föräldrarna gett besked om att han kommit in på en annan skola.

– Jag är väl insatt i fallet, vi har haft mycket kontakt med familjen, berättar rektorn Stefan Steinholtz kort för Mitt i, som sedan inte lyckas nå honom för fler kommentarer.

Hade stor förhoppningar

Gudrun Agustsdottir Eyjolfsson, rektor för Vanadisskolan, vill inte berätta varför hon inte pratat med Emils föräldrar, eller kommentera det som hänt.

– Jag uttalar mig inte om enskilda elevärenden, bara generellt. Vi följer det antagningsförfarande för skolor som finns i Stockholms stad, säger hon.

I veckan kom beskedet att Emil får gå i Ekholmsskolan, en kommunal grundskola nära familjens bostad. Men innan allt är förberett där går han hemma, och missar skoltid.

– Vi ville helst att Emil skulle gå i en specialskola och hade stora förhoppningar på Vanadisskolan. Nu blir det också mer arbete med extremt kort varsel för Ekholmsskolan, säger Natalia Zinovjeva.

”Det är fel att kasta ut ett barn ur en skola där han redan börjat, på det här sättet”, säger Natalia Zinovjeva. Foto: Daniel Díaz