Albumsläpp. Cherrie hyllar kvinnorna i sitt liv i sitt nya album Naag Nool, som släpps fredagen 4 juni. Foto: Mikael Andersson

Cherrie hyllar självständiga kvinnor i sitt nya album

Fem år efter debutalbumet är Cherrie aktuell med sin tredje skiva. Pandemin har varit en tid för reflektion, och det nya albumet hyllar de självständiga kvinnorna i hennes liv.

  • Publicerad 15:46, 28 maj 2021

Jag kommer aldrig glömma var jag kommer från.

Uppväxt. "Den lilla Rinkebytjejen kommer alltid att finnas kvar i mig på många sätt". Foto: Mikael Andersson

Det räcker med att bara gå några meter med Cherrie utanför portarna till Warner Musics lokaler mitt i stan, innan det börjar. Huvuden vrids, blickar hålls kvar, leenden fyras av.

– Det är lite sjukt, men mest väldigt roligt att folk verkar uppskattar det jag gör, ler Cherrie.

Det har bara gått ett och ett halvt år sedan Mitt i pratade med henne sist, men mycket har hunnit hända. Karriären har blomstrat, flera av hennes låtar har tiotals miljoner spelningar på Spotify, och baserat på upplevelsen på gatan verkar de flesta veta vem hon är.

Då, 2019, var nästa plan att göra en skiva på engelska. Men så kom pandemin, och med den ett annorlunda tänk.

– Det har gjort att jag tvingats pausa och reflektera, fundera på vad som är viktigt. Jag har spelat in mycket musik hemifrån. Det har blivit många nya låtar som är varma med vackra melodier, säger hon.

Den fjärde juni släpper hon produkten av det hela, sitt tredje album, och även detta på svenska: Naag Nool.

– Ordagrant betyder det “en kvinna som lever”, men alla som kan somaliska vet att det finns en djupare mening bakom. När du säger naag nool till en kvinna är det som att du säger att “du är boss, du är självständig, du bestämmer över ditt eget öde".

Precis som namnet på albumet antyder är det skrivet till – och inspirerat av – kvinnorna i hennes liv. Och när Cherrie berättar om sin mamma, sin syster, kvinnliga släktingar och sina tjejkompisar, tåras ögonen.

– Många av dem är ensamstående mammor, många är tjejer som inte kommer från bra förutsättningar men som ändå klarat sig så bra, satsat på det de vill bli. Det är helt sjuka grejer; någon ska bli marinbiolog, min syster ska plugga en magister – sådant. Jag är så stolt över dem, över oss, och allt vi lyckats med. Vi klarade det.

Reflektion. Cherrie fyller 30 i år och säger att hon kommit till många nya insikter i livet, som hon vill förmedla genom nya albumet. Foto: Mikael Andersson

Internationell karriär. Cherries låtar har hyllats världen över och nästa album kan bli på engelska. Foto: Mikael Andersson

Internationellt hyllad

Drömmen om ett album på engelska kvarstår. Cherries musik har hyllats utomlands, och hon har en gedigen fanskara internationellt.

– Det är klart jag vill ge tillbaka till dem. Det är fortfarande en dröm att skriva på engelska, nästa album kanske.

Men innan det blir aktuellt händer mycket annat. Dagen efter släppet av Naag nool drar hon till exempel i väg på inspelningen av 2021 års upplaga av "Så mycket bättre".

– Jag tror aldrig jag fått så här många grattis i mitt liv, svenskar verkar älska det programmet enormt, men det är hedrande och roligt, skrattar hon.

"Bryter en generational curse"

Hennes debutalbum fyller fem år i år. Cherrie själv fyller 30. Hon berättar att hon i arbetet med första albumet skrev musiken mycket ur en sorg, bland annat över det våld som pågick Rinkeby, där hon bodde som barn.

Hon har kommit till många insikter generellt i livet sedan dess, berättar hon.

– Jag har med åldern kommit till en slutsats om att även om själva livet kanske inte alltid blir lättare – det går ju alltid upp och ner – så blir man starkare som person. Man blir bättre på att hantera de saker som händer. Det vill jag också förmedla genom nya albumet.

– Men den lilla Rinkebytjejen kommer alltid att finnas kvar i mig på många sätt. Jag kommer aldrig glömma var jag kommer från.

Vad är det bästa som kommit med framgången?

– Att kunna ge tillbaka till min mamma. Från och med att hon var 18 var vi barn hela hennes liv, och hon har gjort allt för oss. Så är det för många i min närhet; det är föräldrar som lämnat ett land i krig, men nu bryter vi en generational curse. Det känns så stort. Nu vill jag ge henne allt hon vill.

Nytt album och tv-aktuell

Namn: Sherihan ”Cherrie” Hersi

Ålder: Fyller 30

Aktuell med: Det nya albumet Naag Nool som släpps 4 juni, och i 2021 års upplaga av "Så mycket bättre"

Uppvuxen: Rinkeby

Bor: Solna

Drömtolkningen i Så mycket bättre: "Det vore coolt om någon äldre man hade tolkat 'Lämna han' och satt egen prägel på den. Men bara att se någon av de legendarer som varit med länge tolka någon av mina ballader hade varit otroligt."

Visa merVisa mindre