Var uppmärksam på tecknen och drick mycket vatten, råder chefläkaren Johan Bratt. Foto: Mostphotos

Chefläkaren: Då ska du åka till akuten

Är du yr, förvirrad och ovanligt trött? Då kan du vara på god väg att drabbas av värmeslag. Nu berättar chefläkaren Johan Bratt om när det är dags att ta sig till sjukhus.

  • Publicerad 06:45, 19 jul 2018

Extremvärmen fortsätter hålla greppet om Stockholm och allt fler oroar sig för att råka illa ut i hettan. Enligt landstingets siffror har antalet nätsökningar om värmeslag och uttorkning skjutit i höjden de senaste dagarna.

Sex tecken på värmeslag

Men hur vet man när det gått för långt?

Johan Bratt, chefläkare i Stockholms läns landsting, vet vilka tecken man ska hålla koll på:

– Tecken på värmeslag kan vara att man känner sig ordentligt yr, har kraftig huvudvärk, ökad puls, känner dig förvirrad och snurrig och har dåliga mängder urin. Om man har de här symptomen tycker jag att man ska ringa 1177 eller uppsöka sjukvård, säger han.

Bebisar ska hållas i skuggan

Äldre och små barn hör till riskgrupperna.

– Redan efter 50 års ålder får man sämre förmåga att känna törst och det accentueras när man är över 80 år. Då ska man ha vatten intill sig och dricka även om man inte känner sig törstig. Samma sak gäller små barn, eftersom de inte kan signalera när de är törstiga.

Jätteviktigt att dricka mycket

Johan Bratt, chefläkare

Riktigt små barn ska hållas i skuggan, bära solhatt och dricka mycket vätska.

– Tecken på uttorkning kan vara att barnet blir slött, trött och får torra läppar, säger Johan Bratt.

Risk om värmen håller i sig

Hittills har inte värmen lett till någon anstormning till länets akutsjukhus, men sjukdomsfallen kan öka om värmen håller i sig.

– Om det är mycket varmt under flera dagar och även varmt på nätterna så ökar risken. Då hinner inte kroppen återhämta sig. Då är det jätteviktigt att dricka mycket, hålla svalt inomhus och kyla ned sig med en dusch eller en våt handduk.