Chefen berättar att informationen om vaccinationen kom till både dem som jobbade inom omsorgen och icke vårdande-personal samt chefer.

– Informationen innebar att samtliga inom omsorgen ingick i FAS 1, säger hon.

”Vi erbjöds intyg”

Det var AG, som består av representanter från länsstyrelsen, vaccinationssamordnare, regionen och Vaccin Direkt, som skickade informationen.

– Utifrån den erhöll vi intyg och bokade tid för vaccin. Det visade sig att kommundirektören var av annan uppfattning, att vi inte följt Folkhälsomyndighetens riktlinje och gått före i kön.

Chefen tilldelades då en varning.

– Eftersom varningen var grundlös och otydlig gjorde jag en anmälan till tingsrätten för att få en opartisk bedömning. Tyvärr blev jag tvungen att återta anmälan då jag inte fick något rättsskydd av mitt försäkringsbolag.

Chefen menar att hon då borde ha haft berättigande att gå tillbaka till sin tjänst.

– Då väljer den tillförordnade socialchefen att inte återge mig min tjänst utan driver det till uppsägning, efter att jag tjänstgjort som chef i 17 år i Upplands Väsby kommun. Jag är förundrad över hur man kan bli behandlad på det sättet efter 17 år, klanderfritt, som chef.

Hon ställer sig mycket frågande till kommunens agerande – och hur de använder skattemedel.

– Två chefer drivs bort från sina tjänster på grund av en vaccinationsspruta – var ligger rimligheten i det? Och vilket slöseri med skattemedel.

”Det fördes en dialog”

Karin Hallgren, kommunikations- och HR-direktör, vill inte gå in på ärendet ”av respekt för individen”, men ger följande kommentar:

– Det fördes en dialog. Ibland hamnar man i situationer som är så pass svåra att hantera att man till slut går skilda vägar. Vi hade olika syn på hur arbetet skulle bedrivas. 

Här står ord mot ord.

– Det fördes ingen dialog och vi har inte kommunicerat om hur jag utförde mitt arbete. Det här blev uppenbarligen en prestigefråga för kommunen, säger den före detta chefen.