Charlotte stötte på skräckfisk vid Täbybad

Charlotte von der Lancken och hennes son träffade på en riktigt otäck fisk Näsaängsbadet. Fyndet var en havsnejonöga – en parasitfisk som gett upphov till en amerikansk skräckfilm. – Det var ganska olustigt att hitta den på en badstrand, säger Charlotte von der Lancken.

  • Publicerad 17:01, 18 maj 2017

När Täbybon Charlotte von der Lancken strosade längs med Näsaängsbadet med sin son gjorde de en annorlunda upptäckt. I vattenbrynet hade en ovanlig fisk spolats i land som vid en första anblick verkade död.

– När jag petade på den sprattlade den till lite grann. Vi kastade i den i vattnet men det verkar inte som att den klarade sig, berättar Charlotte von der Lancken.

Charlottes son som älskar att fiska hade en massa teorier om vad det kunde vara för en art. De gick hem och sökte på internet och lyckades lista ut att det förmodligen rör sig om en havsnejonöga.

– Jag läste mig till att det var en slags urtidsfisk som är väldigt ovanlig och förbjuden att fiska.

Livnär sig på andra fiskars blod

Havsnejonöga är parasitfisk som är mer vanlig på västkusten och den kännetecknas av en ganska otäck mun som suger sig fast på andra större fiskar som torsk och lax, där den äter av deras blod och vävnad.

Exemplaret som Charlotte von der Lancken hittade var omkring 30 cm lång men de kan bli över en meter långa.

– Det var ganska olustigt att hitta den på en badstrand. Man kan nästan tänka sig att den inspirerat monster i skräckfilmer.

Och det är precis vad den har gjort. Den amerikanska skräckfilmen ”Blood Lake: Attack of the Killer Lampreys” från 2014 handlar om hur ett stim av havsnejonögon attackerar en sovande amerikansk småstad.