ROMANDEBUT. Vallentunabon Charlotte Smeds Bergenwitt har skrivit sin första bok: "I ljuset dansar skuggor", en spänningsroman med mystik och ond, bråd död. Foto: Privat

Charlotte skriver om ond, bråd död

Det började med noveller i Smålandsposten på 1980-talet, men först efter en skrivarkurs i vuxen ålder tog författandet fart. Nu har Vallentunabon Charlotte Smeds Bergenwitt debuterat med en spänningsroman, som fått fina recensioner.

  • Publicerad 08:45, 7 sep 2020

Då är ett demensboende i Vallentuna med i handlingen.

FINT MOTTAGANDE. Charlotte Smeds Bergenwitts debutroman har fått fina recensioner. Foto: Ekström & Garay

Hon skrek rakt ut och dansade runt i klassrummet när beskedet kom en sen eftermiddag. Debutromanen, "I ljuset dansar skuggor", var antagen!

– Tur att inga barn var kvar i skolan, de hade väl trott jag var tokig, säger Charlotte Smeds Bergenwitt och skrattar.

Till vardags jobbar hon som mellanstadielärare på Barkarbyskolan i Järfälla, men har alltid gillat att skriva.

– Jag började läsa "Kitty-böcker" när jag gick i trean hemma i Växjö. Sedan började jag själv skriva "Kitty"-böcker, kan man säga.

Det blev även noveller, och tre av dem publicerades i tidningen Smålandsposten när hon var tonåring.

Skrivarkurs

Men det var först efter skrivarkursen "Att skriva krim" 2012 som det lossnade. Resultatet, romanen "I ljuset dansar skuggor", kom i juni.

Boken handlar om Elina, som förföljs av minnesluckor, hemska syner och ond, bråd död. Ett mord begås i Stockholmsområdet, sedan flera. Elina får syner där hon ser hur morden begåtts, vilket uppmärksammas av polisens utredare.

Läsaren får sedan följa Elina under terapisamtal, där det framgår att hon lider av en multipel personlighetsstörning. Kan det vara så att hon själv begått morden under de stunder hon haft minnesluckor?

– Det är en mörk historia, det är det, men jag har försökt att lätta upp den lite i dialogen mellan poliserna. Med hjälp av terapeuten får Elina veta mer om sin egen bakgrund och får svart på vitt vad som gör henne speciell, berättar Charlotte Smeds Bergenwitt.

Mycket känslor för Elina

Hon säger att man får mycket känslor för Elina och att "I ljuset dansar skuggorna" är mer psykologisk än teknisk.

– Men det är lite övernaturligt och faller nog inte alla i smaken. Det svåraste var att få till slutet. Jag hade länge ångest över det, men till sist blev jag nöjd, säger hon.

Hon är Vallentunabo sedan fem år tillbaka tack vare kärleken.

– Jag träffade en man som bor här och flyttade hit, helt enkelt.

Men hur har du som jobbar heltid som lärare haft tid att skriva en bok?

– Jag har skrivit mest på helger och lov. Jag har haft sådan tur att jag haft tillgång till en lägenhet som skrivarlya vissa helger. Där är det inte så mycket distraktion, man börjar inte titta på tv eller städa, säger hon och skrattar.

Och uppföljaren är redan på gång.

– Då är ett demensboende i Vallentuna med i handlingen. Men Elina är fortsatt med och löser brott med sina syner. Jag vill att polisgruppen ska få använda hennes krafter även i fortsättningen, säger hon.

Charlotte Smeds Bergenwitt

Ålder: 47.

Bor: Västra Bällsta, Vallentuna.

Uppvuxen: Växjö.

Familj: Man och två bonusbarn.

Yrke: Mellanstadielärare.

Gillar: Förutom att skriva även att läsa, gymma och resa. Har hoppat fallskärm och bungy jump och rest jorden runt. Springer ("inte lika ofta som jag skulle vilja").

Kuriosa: Spelar keyboard (pekfingervalsen) i Barkarbyskolans personalrockband.

Favoritförfattare: Elizabeth George, Lars Kepler och Anders Roslund.

Aktuell: Debuterade i juni med spänningsromanen "I ljuset dansar skuggor".

Charlotte Smeds Bergenwitt (f.1973) är uppvuxen i Växjö men i dag bosatt i Vallentuna, norr om Stockholm. Hon har arbetat som lärare i över tjugo år, men alltid haft skrivandet som sitt stora intresse. Ända sedan barnsben har hon skrivit noveller av olika slag, men deckare är det som har legat henne närmast hjärtat. I unga år publicerades tre av hennes noveller i tidningen Smålandsposten. 2012 gick hon sin första skrivarkurs – Att skriva krim.

Visa merVisa mindre