Förra året drog Österåkers kommun in Charlotte Elgströms kontaktperson, ett stöd hon haft varannan vecka i 25 år och som hjälpt henne med sällskap och fritid. Något som Mitt i tidigare berättat om.

Förlorade i alla instanser

Charlotte överklagade, men förlorade både i förvaltningsrätten och kammarrätten. Senaste bakslaget var när Högsta förvaltningsdomstolen nu i början av februari meddelade att man inte kommer att ta upp fallet. Därmed är alla möjligheter att få rätt i svensk domstol uttömda.

https://www.mitti.se/nyheter/stod-till-charlotte-dras-in-efter-25-ar/repukp!LBT0xSzambLu4WGYZr@kaQ/

Därför överväger hon nu att vända sig till Europadomstolen som tar upp fall som kan vara brott mot den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna.

– Jag har aldrig vänt mig till Europadomstolen, men som jag förstår följer inte Sverige lagen, säger Laszlo Garamvölgyi, Charlottes lekmannaombud via FUB (Riksförbundet för barn, unga och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning/utvecklingsstörning).

– Men jag kommer inte att gör det själv, utan bara om jag får hjälp av riks-FUB, säger han.

Olika uppfattning

En av Charlottes invändningar mot kommunens beslut är att hon haft kontaktperson så länge och att den nya bedömningen – att hon inte behöver det stödet – fattades av en person som inte ens hade träffat henne. Kommunens argument för att dra in kontaktpersonen var att Charlotte redan har ett socialt nätverk, men det menar hon att kommunen överdrivit betydligt.

Österåkers kommun har tidigare förklarat att man välkomnar överklaganden eftersom det hjälper kommunen att förstå rättspraxis, göra rätt bedömingar och fatta rätt beslut.