Charlotta Lannebo är Olle och Bolles mamma

Författaren från Kungsholmen är aktuell med andra boken om syskonen som gör lite som de vill. Och det är inget snack om att hon är mamman i böckerna. – Det är helt självbiografiskt. Jag har slutat handla i mataffärer eftersom det bara slutade med kalabalik, säger Charlotta Lannebo.

  • Publicerad 10:39, 9 okt 2018

Hon är fiktiva Kungsholmsbarnen Olle och Bolles skapare och mamma i verkligheten. Nu har bok nummer två kommit i den populära serien om familjen.

– De är tre helt vanligt människor. Men barnen har en plan, mamma en annan och de planerna krockar med varandra, säger Charlotta Lannebo.

Mamma fick dåndimpen

I den första boken bråkar syskonen med varandra tills mamma får nervsammanbrott, dåndimpen och går ut på balkongen och djupandas. Den nya boken handlar om en mardrömstur till mataffären.

Mamman jagar Olle och Bolle på Kungsholmens gator. Illustration: Ellen Ekman

Överlag är det är väldigt mycket vardagsrealism i böckerna – och det temat är viktigt.

– Det är a och o. Jag kan ofta se mig själv utifrån och det finns så många komiska och absurda situationer i vardagen. Även om det ibland kan vara jobbigt också, så tror jag det blir lättare att hantera om man kan se på det så.

Blev diskussioner

Efter den första boken blev det lite diskussioner och en del bloggare hade synpunkter berättar Charlotta.

– En del tyckte det var en tråkig bild av familjelivet att barn är jobbiga, men många tycker det är skönt att läsa om hur det faktiskt är. Att föräldrar inte alltid är pigga och jätteglada. Och många barn gillade den också. Jag tror de tyckte det var befriande att höra om andra barn som bråkar och busar.

Hur mycket är självbiografiskt?

– Helt! Alla scener har hänt. Jag har slutat handla i mataffärer eftersom det bara slutade med kalabalik. Mina grannar säger inte Olle och Bolle om barnen i böckerna, utan Abbe och Valle som mina barn heter på riktigt.

Harmoniskt men tråkigt

Böckerna om Olle och Bolle utspelar sig uteslutande på Kungsholmen dit Charlotta flyttade 1997.

– Att jag hamnade på Kungsholmen var lite på grund av lathet eftersom alla mina syskon hade bott bodde i krokarna. Det är väldigt centralt och nära till allt men också väldigt tråkigt, säger Charlotta och fortsätter.

– Det finns ju ingen kultur. Ända sedan jag  flyttade hit har man sagt att det här året ska det explodera – nu ska Kungsholmen bli nya Söder. Så har man sagt i 17 år, men det kommer aldrig bli så.

Hur är det att ha småbarn på Kungsholmen?

  Där vi bor uppe vid Kungsholms kyrka är det superbra. Det är mysigt, kvartersliknande, och jag behöver inte vara livrädd att barnen ska bli påkörda. Och det är nära till vattnet där man kan mata fåglarna. Det är totalt harmoniskt.

Finns material

Charlotta har skrivit åtta barn- och ungdomsböcker och har andra kända karaktärer som Lille E och Veke. Och planen är fler Olle och Bolle-böcker.

– Det finns material så det räcker. Jag tänker mig att det kan bli en bok med en läggningsscen och en skogsutflykt, säger Charlotta Lannebo.

Fakta

Född i Täby

Ålder: 44

Född i: Täby

Bor: Vid Kungsholms kyrka

Familj: Två barn, Valle 5 och Abbe 7 år

Yrke: Författare och journalist – senaste journalistjobbet var programmet Fejk i P4.

Aktuell: Med andra boken i Olle och Bolle-serien som utspelar sig på Kungsholmen.

Visa merVisa mindre