Första gången Charlie som egentligen heter något annat, blev rånad var han 13 år. Foto: Stefan Källstigen

Charlie, 15, blev rånad fyra gånger på två år

De senaste åren har rånen mot unga ökat igen i Stockholms län och för många brottsoffer får det stora konsekvenser. Charlie, 15, har blivit rånad fyra gånger på två år. – Jag vågar typ inte gå ut längre, säger han.

  • Publicerad 16:59, 12 aug 2018

En eftermiddag i början maj stannade Charlie, 15, till vid Gullmarsplan. Han var på väg hem från sig flickvän och mötte upp två kompisar som bor i samma söderförort.

Plötsligt kom det fram tre killar till dem.

– Grabbar har ni en cigg?

Killarna visste vilken skola Charlie gick på och verkade schyssta. Men ganska snart tog allt en helt annan vändning.

– Ta av dig jackan. Jag räknar till 10, sa en av dem.

När Charlie sa nej blev han slagen flera gånger. När han sa nej igen tog rånaren fram en kniv. Då lämnade Charlie för tredje gången på två år över en dyr jacka under hot.

Högt antal rån mot unga

Förra året anmäldes 597 rån mot personer under 18 år i Stockholms län. Det är den näst högsta siffran de senaste tio åren, bara 2008 anmäldes fler.

– Vi hade en period under senvintern 2018 där vi såg en ökning av rån med dyra märkesjackor i fokus, säger Johan Berglund som är gruppchef för ungdomsgruppen i lokalpolisområde Huddinge.

De hånflinar åt brottsoffret, gör sin ungdomstjänst och kör vidare

Magnus Nilsson, kommunpolis

Han ser flera möjliga förklaringar till att fler unga blir rånade.

– Vår känsla är att många unga har saker som är värda mer pengar idag. Det finns också en andrahandsmarknad för saker som är uppenbart stulna. Genom att sälja en märkesjacka på Instagram kan man omsätta bytet i pengar, säger Johan Berglund.

Rånen i siffror

Antalet anmälda rån mot personer under 18 år i Stockholms län

Källa: Brottsförebyggande rådet

Förövarna blir allt yngre

Under vintern och våren 2017-2018 har Lokaltidningen Mitt i berättat om flera vågor av rån mot unga runt om i länet.

I Solna slog polisen larm om hur rånarna blir allt yngre. I Bromma har en skola hållit krismöte efter en serie mopedrån, och i maj dömdes fem personer för en rånvåg i Nacka i vintras. En 19-årig man dömdes till skyddstillsyn och tre månaders fängelse – som ansågs vara avtjänade under tiden han satt häktad inför rättegången.

De övriga dömdes till ungdomstjänst och i ett fall till sluten ungdomsvård.

– För de gärningspersoner som inte döms till fängelse blir det ur målsägarens perspektiv inga synbara konsekvenser. Ofta har de inte heller några vita pengar att betala skadeståndet med. De hånflinar åt brottsoffret, gör sin ungdomstjänst och kör vidare, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla och Upplands-Bro.

Knappt ett av tio rån klaras upp

Vanligare är dock att gärningsmännen går fria. Förra året klarades nio procent av rånen mot unga i länet upp. Men för brottsoffret får det nästan alltid konsekvenser.

– Jag skulle aldrig åka in till stan själv, berättar Charlie.

Efter fyra rån på två år har hans trygghet i offentliga miljöer fått sig en rejäl törn. Även om det har gått flera år sedan de första rånen är han fortfarande rädd för att stöta på gärningsmännen. Och den egna stadsdelen lämnar han helst inte.

– Jag kan gå ut om jag har flera personer med mig. Jag känner mig safe här och hänger bara med barndomsvänner.

15-åriga Charlie har blivit hotad och rånad på tre jackor på två år. Foto: Stefan Källstigen.

Kritisk till långsam rättsprocess

När det handlar om brottsoffer under 18 år påverkas även familjerna. Och Charlies mamma är kritisk till att dröjde två år från rån till rättegång i ett av fallen.

– Rättsprocessen tar alldeles för lång tid, det här är ett samhällsproblem, säger hon.

Charlies mamma uppmanar alla föräldrar att vara mer observanta på vad deras barn gör – och faktiskt göra något åt saken om de fattar misstankar.

– Vad gör föräldrar om deras barn kommer hem med en nya jacka eller mobil, som de inte vet varifrån den kommer? Jag hade ställt mitt barn mot väggen i det läget, säger hon.

Fakta

Fyra rån på två år

1

Hammarby sjöstad, 2016. Tvingades lämna ifrån sig jacka till en större kille i en hotfull situation. Gjorde polisanmälan men förundersökningen lades ner i brist på bevis, trots att Charlie hade identifierat rånaren.

2

Huddinge, 2016. Tvingades lämna ifrån sig jacka och mobiltelefon under knivhot. Gärningsmannen dömdes i tingsrätten till sluten ungdomsvård i tre månader för totalt fyra rån och en rad andra brott. Domen har överklagats till hovrätten.

3

Söderort, 2018. Blir omringad av flera killar när han åker tvärbana ensam. Precis innan dörrarna ska gå igen rycker en av dem av Charlie kepsen och springer ut. Ej polisanmält.

4

Gullmarsplan, 2018. Blir misshandlad med flera slag innan han till slut tvingas lämna ifrån sig sin jacka under knivhot. Anmält till polisen som lade ner förundersökningen efter att ha tittat på övervakningsbilder från stationen. Charlie blev dock inte ombedd att titta på bilderna, men efter att hans familj kontaktat polisen och bland annat berättat att samma gärningsman begått ytterligare rån har polisen tagit upp förundersökningen igen.

Visa merVisa mindre