Mustnyhet. Judiska museet hoppas att chanukkamust kan skapa en brygga mellan det judiska och det svenska. Foto: Judiska museet

Chanukkamust gjorde succé

Julmust med nougatsmak, Vintermust och Julas julamust. De olika mustvarianterna är många – och nu kan chanukkamust läggas till listan. ”Det är en breddad bild av Sverige som ryms i flaskan.”

  • Publicerad 14:32, 19 nov 2021

Den som ligger bakom chanukkamusten är Judiska museet i Gamla stan. Förra året lanserades drycken för första gången.

– Det blev säljsuccé. Folk stod utanför museet och grät för att den hade tagit slut, säger museichefen Christina Gamstorp.

Snart går årets skörd om 400 flaskor till försäljning. Men vad är egentligen chanukkamust? Smaken beskrivs som en klassisk must med en mindre söt smak och med rik skumkrona. En skillnad mot annan must är att alla ingredienser är kosher och har certifierats av en rabbi.

Must som brygga

Årets Chanukka inleds 27 november och förhoppningen är att chanukkamust ska skapa en brygga mellan det svenska och judiska.

– Genom att smälta ihop det svenskaste av det svenska – julmusten – med den judiska högtiden som infaller under samma period får vi något nytt, berikande och kul.

Förhoppningen är också att chanukkamusten ska få folk att intressera sig och vilja lära sig mer om judiska traditioner.

– Det är en breddad bild av Sverige som ryms i flaskan.

Musten finns i begränsad upplaga som säljs på Judiska museet med start 19 november.

Judisk högtid

Chanukka Är en judisk högtid. Den är också känd som ljusets fest och varar i åtta kvällar. I år infaller den mellan 28 november och 6 december.

Den firas till minne av återinvigningen av Jerusalems tempel 164 f.kr.Källa: Wikipedia

Julmust...

... lanserades av svenske Harry Roberts, efter ett tyskt recept, som ett alkoholfritt alternativ till porter och öl. 1910 såldes musten under namnet Roberts Julöl.

Försäljningen tog fart i samband med att det statliga alkoholmonopolet infördes 1922. I slutet av decenniet fick det i stället namnet Julmust.

I dag finns flera tillverkare av julmust, men nästan alla använder julmustextrakt från Roberts AB som bas. Endast tre person känner till det exaka receptet.

Vid påsk säljs samma dryck under namnet påskmust.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre