Det blev succé för Kulturskolans cirkusträning i Spånga och Järva, förra sommaren. I år satsar man därför ännu mer. Det blir fler aktiviteter i fler områden, för unga på sommarlov. Både Sätra, Bredäng, Vårberg och Skärholmen får besök under juli.

– Alla har inte möjlighet att resa bort utan hänger i parkerna. Då ordnar vi kostnadsfria aktiviteter för dem. Tanken är också att skapa större intresse för de kostnadsfria verksamheter som finns under terminerna, säger Asynja Gray, producent vid Kulturskolan Stockholm.

Kravlös dans

Nytt för i år är satsningarna på dans och låtskrivarverkstad. Den som vill vara med i "Dansa med glädje" ska bege sig till Skärholmens sim- och idrottshall (se faktaruta). Där får tonårsflickor testa olika dansstilar, utan prestationskrav.

– Det ska vara dans för glädjens skull, med fokus på att känna sig bekväm i kroppen. Det ska vara kravlöst och självförstärkande, säger Asynja Gray.

Gratis t-bana

Hon vill också puffa för att "Dansa med glädje" och andra aktiviteter genomförs även i andra stadsdelar – och att man kan delta överallt. På Kulturskolans webbsida tar man reda på tid och plats. Med SL-kortet, som är gratis för unga i sommar, är det sedan bara att åka dit.

– På så vis kan man vara med på aktiviteter under fem veckor om man vill, säger Asynja Gray.

Kulturskolan är för barn och unga, men i sommar kan även vuxna vara med på en aktivitet. Det är "Dansa med familjen" vid Trissans dansbana i Bredäng, den 22 och 29 juli.

Cirkus till musik

Fjolårets succé finns också med. I "Cirkus, akrobatik & gymnastik" får barn och unga bland annat hoppa, springa, klättra, göra kullerbyttor, stå på händer – allt till peppande musik.

En mer stillsam aktivitet är Låtskrivarverkstaden i Kulturhuset i Skärholmen. Där får unga mellan 13 och 19 år pröva på kreativt skrivande.

Inga förkunskaper behövs för att delta i aktiviteterna. Någon föranmälan krävs inte heller. Det är bara att dyka upp.