Poliser i arbete på Sergels torg 1968, ett av fem vinnande fotografier i tävlingen "Mitt gamla Stockholm" 2019. Foto: Läsarbild Henrik Henrikson

Chans att tävla med dina bilder av det gamla Stockholm

Har du gamla fotografier av Stockholm liggande i byrålådan? Nu finns chansen att få visa dem för fler. Metropol Auktioner ordnar en fototävling, där de vinnande bilderna ställs ut.

  • Publicerad 11:30, 26 jun 2020

En kontorsflicka på väg genom Gamla stan år 1949, med kappa, hatt och handväska.

Poliser på vakt vid Sergels torg, under revoltåret 1968.

Vällingby centrum i förvandling, med höga hus som tornar upp sig bakom äldre trähus, under 1950-talet.

Tre fotografier av Stockholm som det en gång var – och som föll i juryns smak när Metropol Auktioner för första gången ordnade fototävlingen ”Mitt Gamla Stockholm” sommaren 2019.

Jan Wengelin skickade in sin pappas fotografi av en kontorsflicka på Västerlånggatan i Gamla stan, 1949. En av fem vinnare 2019. Foto: Karl-Erik Wengelin

Nu är det dags igen. Fram till den 4 augusti kan man skicka in fotografier som är minst 20 år gamla, och som man själv har tagit eller har ärvt.

– Vår tanke är att lyfta fram bilder som visar hur Stockholm utvecklats – bilder som väcker nostalgi hos dem som var med och nyfikenhet hos andra, och som ger lust att jämföra med hur det staden ser ut i dag, säger vd:n Jani Andersson.

Inger Palmius skickade in sin pappas bild av Vällingby under uppbyggnad på 1950-talet. ”Gammalt och nytt möts”, blev en av fem vinnarbilder 2019. Foto: Stig Colhag 

Tävlingen hänger ihop med Metropol Auktioners höstauktion den 24 augusti, där Stockholm är tema. De fem vinnande fotografierna ramas in och ställs ut under visningsdagarna före auktionen, på Sveavägen 116. Sedan får de hänga uppe en vecka till, så att så många som möjligt ska hinna se dem.

– Vinnarna får, utöver äran, ett diplom. Och så får de den inramade bilden, säger Jani Andersson.

”Finlandsbåten som ska avgå från Skeppsbron 1967.” En av de fem vinnarbilderna 2019. Foto: Henrik Henrikson

Förra året kom hundratals bilder in. Vd:n hoppas på ett lika stort, om inte större, intresse i år.

– I år ska vi också bli bättre på att lyfta fram även de bilder som inte vann. Det kom in så många fina fotografier, som berättade om Stockholm. Det finns en glädje i att få visa dem, i stället för att de ska samla damm i byrålådor och arkiv, säger Jani Andersson.

Bilderna ska lämnas in digitalt, till Metropol Auktioners sajt.

Slussen vid midnatt 1955, en av fem vinnare 2019. Foto: Jan Allan

Fakta

Så här gör du om du vill tävla

Ladda upp din Stockholmsbild på sajten www.metropol.se/mgs/ och beskriv kort vad den föreställer.

Bidraget eller bidragen ska skickas in senast den 4 augusti.

En jury utser fem vinnande bidrag. De ställs ut hos Metropol Auktioner på Sveavägen 116, den 21–24 augusti. Det är visningsdagar inför höstauktionen den 24 augusti där Stockholm är tema.

Bilderna ställs sedan ut ytterligare en vecka.

 

Visa merVisa mindre