Tusen trädgårdar är ett landsomfattande event. Foto: Mostphotos

Chans att kika in i trädgårdar i Tyresö

På söndag håller 120 trädgårdar i Stockholm öppet hus när Tusen trädgårdar anordnas. I Tyresö går det att besöka Fåfängas trädgård i Trinntorp. Och precis utanför kommungränsen finns ännu fler att kika in på.

  • Publicerad 15:02, 29 jun 2018

Tusen trädgårdar är ett landsomfattande event. Under en och samma dag öppnas trädgårdar, stadsodlingar,  kolonilottsområden och gemensamhetsodlingar runt om i landet för allmänheten.

Tanken är att ge inspiration till besökarna, samtidig som trädgårdsentusiaster och odlare får en chans att visa upp allt vackert och nyttigt, och berätta om hur de arbetar. I Stockholms län öppnar ungefär 120 ställen.

Öppna för allmänheten

Förra gången Tusen trädgårdar arrangerades, 2016, deltog åtta trädgårdar i Tyresö.

I år har en trädgård anmält sig hittills – Fåfängans trädgård i Trinntorp.

Trädgården beskrivs som en naturträdgård i flera nivåer, indelad i många rum med namn som som väcker nyfikenhet. Eller vad sägs som Brunnsparken, Rhododendronbacken, Röda rummet, Gula floden och Vita havet? Man kan även kika på krukträdgården med sommarblommor, den lilla köksträdgården, eller trädgårdens damm.

Utanför kommungränsen men nära, finns ytterligare ett antal trädgårdar som har öppet hus på söndag 1 juli.

Till exempel går det att besöka Sjöbergs trädgård i Österhaninge. Trädgården är precis som Fåfängans trädgård medlem i Tyresö trädgårdssällskap. Denna lantligt romantiska trädgård består bland annat av naturliga dammar, en bärträdgård och egentillverkade keramikföremål.

Sjöbergs trädgård i Österhaninge. Foto: Mariana Nyman Sjöberg

Eller gör ett besök i Gunnel och Olas trädgård i Älta. Den beskrivs som en gammal villaträdgård från 1930-talet, med stora lövträd, äng, syrenberså, spireahäckar och många låga stenmurar. Även denna trädgård är medlem i Tyresö trädgårdssällskap.

Här kan du se fler bilder och läsa mer om trädgårdarna: Fåfängans trädgård, Sjöbergs trädgård, Gunnel och Olas trädgård.

Fler trädgårdar som har öppet på söndag 1 juli i samband med Tusen trädgårdar kan du hitta här, genom att söka på kommun eller landskap.