Den 1 juli delar trädgårdsodlarna med sig av prakten. Foto: arkivfoto

Chans att kika in i trädgårdar i söderort

Vill du få inspiration till eget odlande eller bara njuta av blommor och grönska? Den 1 juli kan du hälsa på i flera trädgårdar och kolonilottsområden i söderort. De deltar alla i Tusen trädgårdar.

  • Publicerad 09:30, 25 jun 2018

Tusen trädgårdar är ett landsomfattande event. Under en och samma dag öppnas trädgårdar, stadsodlingar,  kolonilottsområden och gemensamhetsodlingar runt om i landet för allmänheten.

Tanken är att ge inspiration till besökarna, samtidig som trädgårdsentusiaster och odlare får en chans att visa upp allt vackert och nyttigt, och berätta om hur de arbetar. I Stockholms län öppnar ungefär 120 ställen, flera av dem i söderort.

Den som vill veta hur man lyckas med sina dahlior kan till exempel besöka Dahliaträdgården i Enskedeparken. Där är Dahliaentusiasterna på plats för att dela med sig av sina kunskaper. Adressen är Enskedegårdsväg 19.

Engelskt – eller rufsigt

En trädgård av engelskt snitt finns i i parhusträdgården på Skogsvägen 14 i Enskede. Där finns bland annat pioner, rosor, luktärter och ett växthus.

Gillar du det lite rufsiga och vilda? Då är trädgården på Myrvägen 55 i Älvsjö något för sig. Trädgården, vid Älvsjöskogens naturreservat, anlades redan på 1930-talet. Här finns bland annat ett köksträdgård i pallkragar, potatisland, bärbuskar och ett stort, pågående projekt med damm och vattenfall.

I Tallkrogen finns också en trädgård att se, på Diskusvägen 21. Där finns både alpiner, höga perenner och allehanda buskar och träd. 

Kolonilotter håller öppet

Även kolonilottsföreningar har öppet hus. Hammarbyhöjdens fritidsträdgårdar, med 100 kolonister, visar sina odlingar klockan 12– 16.  Föreningen passar också på att sätta på grillen och öppna ett kafé, med hembakt fika. Dessutom blir det lotteri, trädgårdsloppis och en utställning med naturfotografier, keramik och textilhantverk.

Kolonilottsområdet ligger vid Hammarbybackens fot, på Mariestadsvägen 31.

Gatuodlare bjuder in

I samma område ligger Hammarbyhöjdens gatuodling, som också tar emot besökare den 1 juli. Där kan besökarna titta på odlingslådor och odlingslimpor med allt från chili och broccoli till potatis och rabarber. I år satsar odlaren extra mycket på zucchini, cikoriasallat, grönkål, fänkål, spetskål, tomat, bönor och ärtor. Adressen är Mariestadsvägen 20, öppettiden 13–17.

Flera enskilda odlare håller också öppet, i sina kolonilottsområden – bland annat odlare i Skarpnäcks koloniområde och i Vintervikens koloniträdgårdar.

Hela listan över medverkande trädgårdar/odlingar i Stockholm och i landet finns på sajten tradgardsriket.se

Egenodlade grönsaker – det godaste som finns, tycker många.     Foto: Mostphotos