Den 1 juli delar trädgårdsodlarna med sig av prakten. Foto: arkivfoto

Chans att kika in i trädgårdar i Nacka

Vill du få inspiration till eget odlande eller bara njuta av blommor och grönska? Den 1 juli kan du hälsa på i flera trädgårdar och kolonilottsområden i Nacka. De deltar alla i Tusen trädgårdar.

  • Publicerad 16:00, 29 jun 2018

Tusen trädgårdar är ett landsomfattande event. Under en och samma dag öppnas trädgårdar, stadsodlingar,  kolonilottsområden och gemensamhetsodlingar runt om i landet för allmänheten.

Tanken är att ge inspiration till besökarna, samtidig som trädgårdsentusiaster och odlare får en chans att visa upp allt vackert och nyttigt, och berätta om hur de arbetar. I Stockholms län öppnar ungefär 120 ställen, åtta av dem är trädgårdar i Nacka.

Håller öppet

Den som vill se en medelhavsinspirerad trädgård där inslag av den svenska skärgården möter Östasien kan bege sig till Sommarbo trädgård på Sommarbovägen 49 i Vikingshill. Trädgården på 5 000 kvadratmeter innehåller ett stort antal karaktärsfulla träd och buskar.

Mer av det exotiska finns i The Moose Garden på Mariehillsvägen 16 på norra Älgö. I trädgården, som är inspirerad av japansk trädgårdskonst, växer bland annat skenkamelia, kejsarek, blomsterkorneller, häxal och magnolior.

Den som vill se en gammaldags trädgård kan besöka Astrid vid sjön på Junkervägen 58 i Lännersta. Växtligheten präglas av rododendron, ormbunkar, perenner och rosenrabatter. Medan framsidan domineras av ett stort päronträd har baksidan, med utsikt över Bagarsjön, två sjöbalkonger och en stentrappa som leder ner till vattnet.

Alla trädgårdar som håller öppet i Nacka den 1 juli hittar du här.

Egenodlade grönsaker – det godaste som finns, tycker många.     Foto: Mostphotos