Hedenblads Trädgård i Tullinge är en av gårdarna du kan besöka på söndag. Foto: Läsarbild Privat.

Chans att kika in i trädgårdar i Botkyrka

En japansk hörna, en näckrosdamm och en lekträdgård för de minsta. På söndag öppnar flera Botkyrkabor upp sina trädgårdar för de som vill låta sig inspireras, under arrangemanget Tusen trädgårdar.

  • Publicerad 11:44, 29 jun 2018

Tusen trädgårdar är ett landsomfattande event. Under en och samma dag öppnas trädgårdar, stadsodlingar,  kolonilottsområden och gemensamhetsodlingar runt om i landet för allmänheten.

Tanken är att ge inspiration till besökarna, samtidigt som trädgårdsentusiaster och odlare får en chans att visa upp allt vackert och nyttigt, och berätta om hur de arbetar. I Stockholms län öppnar ungefär 120 ställen, sju av dem är trädgårdar i Botkyrka.

Som vid Medelhavet

Den som vill besöka A Gentlemans garden kan bege sig till Kungsvägen i Tumba. Där bjuder ägarna in till exempelvis en medelhavsinpsierad trädgård, en näckrosdamm och en skuggrabatt.

I Hedenblads trädgård, på Vintervägen i Tullinge, kan du besöka en trädgård med olika teman, såsom en asiatisk oas och en rosenrabatt med rostorn. Ägarna kan även visa hur de håller rådjuren borta.

Japansk hörna

På Murkelvägen i Tullinge kan du till exempel besöka en japansk hörna.

Åvinge Kvarn i Grödinge har en visningsträdgård, med försäljning. Det finns även höns, får och en lekträdgård för de allra minsta.

Hela listan över medverkande trädgårdar/odlingar i Botkyrka och resten av Stockholms län och i landet finns på sajten tradgardsriket.se