Delar lokaler. Både Brännkyrka hembygdsförening och Hägerstens hembygdsförening har lokaler i Lerkrogen, som stod här redan på 1600-talet. Foto: Mostphotos

Chans att frossa i lokalhistoria

Vill du veta mer om historiska profiler i Brännkyrka, eller få en inblick i forna tiders butiksliv i Hägersten? Då finns en del att hämta i de lokala hembygdsföreningarnas nya skrifter.

  • Publicerad 06:30, 11 maj 2022

Förra året gav Hägerstens hembygdsförening ut skriften "Handel i Hägersten", där man lyfte fram butiker och handlare i Aspudden, ut ett historiskt perspektiv. Nu kommer uppföljaren. "Handel i Hägersten II – Mälarhöjden" berättar om hur butiker och affärer växt fram och utvecklats i detta område, från 1800-talet fram till våra dagar.

Medlemmar får skriften gratis, andra betalar 50 kronor för att få frossa i ett stycke lokalhistoria.

Historiska profiler

För den som vill veta mer om män och kvinnor som betytt mycket för Brännkyrka-Vantör finns också en färsk bok. "Profiler i Brännkyrka" innehåller korta biografier om 32 personer som satt avtryck i området, från 1500-talet och framåt.

Bakom den 68 sidor långa skriften står Brännkyrka hembygdsförening. Också denna skrift är gratis för medlemmar, och finns att köpa för andra.

"Urvalet är naturligtvis långt ifrån fullständigt och i viss mån subjektivt. Nu levande personer är heller inte inkluderade", skriver hembygdsföreningen på webbsidan.

Delar lokaler

Den som är nyfiken på skrifterna kan kontakta hembygdsföreningarna via deras webbsidor, där mer information och kontaktuppgifter finns.

Hägerstens och Brännkyrka hembygdsföreningar har båda lokaler i hembygdsgården Lerkrogen, på Götalandsvägen 224 i Älvsjö. Här finns både bild- och textarkiv, som det är möjligt att ta del av.

På söndagar är det öppet hus med kaffeservering, under höst och vår.