Vallentuna kommun har nyligen gått in i fas 2 av vaccinering mot covid-19. I samband med det har Helsa vårdcentral öppnat en vaccinationsmottagning i Centrumkyrkan.

Lena Jonsson är verksamhetschef för vårdcentralen. Hon berättar att man har vaccinerat i lokalerna sedan mitten på mars, och att det har gått bra.

– Många är väldigt tacksamma när de kommer hit, säger hon och tillägger:

– I måndags fick vi ett besked om att vi skulle få fler sprutor och kunde kalla fler till vaccinering. Det är de som har gråtit över att äntligen kunna vaccineras. Många har väntat länge.

När Mitt i Vallentuna besöker Centrumkyrkan visar Folkhälsomyndighetens statistik att uppemot åtta procent av Vallentunas befolkning har fått minst en dos.

En av dessa är Gun-Britt Gustavsson, 85, som nu har fått sin första spruta – under ett besök tillsammans med dottern Maria Dahlbeck.

– Det kändes bra och det gjorde inte ett dugg ont, säger hon.

Så går besöket till

Vid ingången till kyrkan tar vårdcentralens personal emot de Vallentunabor som är skrivna vid Helsa vårdcentral och som har kallats till vaccinering. Där går de igenom hälsodeklarationen med personalen.

Efter att besöket har deklarerats kallas sedan patienten in till vaccineringsrummet där en sjuksköterska är redo med en spruta.

När sprutan har tagits får patienten vänta 15 minuter i alpha-rummet inne i kyrkan. Där håller personalen uppsyn över patienterna om de skulle få en stark reaktion av vaccinet.

– Vi finns här om någon skulle få en stark reaktion. Och så är det alltid väldigt trevligt att kunna sitta här och prata, det tror jag många uppskattar, säger Lena Jonsson.

Åke fick första sprutan

En av besökarna till vaccinationsmottagningen är Åke Frisk, 83. Han berättar att han varit lite tveksam till att ta vaccinet.

– Men sedan bestämde jag mig att jag skulle ta det. Det skapar lite större frihet som att jag kan gå och handla själv, säger han.

Sjuksköterskan Anita Johansson tar emot honom i vaccineringsrummet. Hon dubbelkollar Åke Frisks legitimation, frågar hur han mår och vilken arm han använder mest. Det är högerarmen – så vaccinet ges i vänsterarmen.

Åke Frisk berättar att han har suttit i karantän sedan i februari förra året.

– Jag har knappt varit utanför tomten, säger han.

Vill ta emot fler

Vid den här tidningens pressläggning håller vaccinationsmottagningen i kyrkan öppet två dagar i veckan, på förmiddagarna – då Vallentunabor som kallas till vaccinering kan få sin spruta.

Lena Jonsson berättar att man kan ha öppet fler dagar i veckan, och ta emot fler patienter samtidigt. Vaccineringstakten beror dock på leveranserna av vaccinet.

Sjuksköterskan Anita Johansson hoppas att leveranserna snart kan trappas upp.

– Det är många som har väntat på det här. Så det känns bra att vi kan hjälpa till så mycket som möjligt, säger hon.