Spelare från Arameisk-Syrianska IF målar över klottret. ”Det har varit så här i ett par år nu. Jag förstår att man vill sälja. Det kanske behövs en ny ägare som kan strukturera upp i området”, säger lagledaren Gabriel Gevriye Foto: Linus Chen Magnusson

Centrumet ska annonseras ut

De senaste två åren har den nedklottrade fasaden på Norsborgs centrum målats om fyra gånger. Nu vill ägaren sälja centrumet. – Vandaliseringen är en stor anledning, säger en representant för ägarna.

  • Publicerad 16:30, 25 maj 2015

Förra helgen klottrades fasaden till Norsborgs centrum ner. Flera glåpord riktades direkt till polisen. Bland annat stod det ”Skjut en snut och njut”, och ”Hata polisen, ni är inte välkomna hit”. Klottret sträckte sig över hela fasaden och på skyltar och muren intill.

– Det är aldrig kul, jag tycker att det är oförtjänt, säger Sofie Hermansson, gruppchef vid polisen i Hallunda-Norsborg.

Polisen kan spekulera i vilka som ligger bakom, men säger att det troligtvis är personer som håller på med brottslig verksamhet och inte tycker om polisens närvaro.

– Det är oacceptabelt. Vi har målat om fasaden fyra gånger på två år, säger en representant för centrumägaren som inte vill gå ut med sitt namn.

I 15 år har bolaget Norsborg centrum aktiebolag ägt fastigheten. Men nu vill man sälja. Projekteringen är klar och nu återstår att se om det finns intressenter.

– Vandaliseringen är en stor anledning till att vi vill sälja, säger centrumägaren.

Redan för ett år sedan gick Moderaterna i Botkyrka kommun ut och krävde att kommunen skulle ta över Norsborgs centrum, för att stoppa den negativa utvecklingen.

– Jag tycker fortfarande att kommunen bör ta över. Vi har länge haft en centrumägare som inte haft förmågan att ta ansvar. Jag har svårt att se att en privat aktör vill, och då hade det varit bra om kommunen går in och tar över, eftersom det är en samhällsangelägenhet. Vi kan inte låta detta fortsätta, säger Jimmy Baker (M).

Även butiksägare i Norsborg vill att kommunen tar över.

– Kommunen skulle kunna se till att ungdomarna har något att göra så att de inte vandaliserar. Det kan inte bli sämre än det är nu, säger Fuat Uncu som har en restaurang i Norsborgs centrum.

Men majoriteten i kommunen säger nej.

– Kommunen har inte kompetens att driva centrumanläggningar. Det skulle inte vara bra för vare sig kommunen eller centrumet. Vi behöver prioritera resurser till jobb, skola och omsorg, säger Katarina Berggren (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det kommunala fastighetsbolaget Botkyrkabyggen, som bland annat äger Alby centrum, lämnar dock en dörr öppen.

– Om de har lagt ut detta på annons lär styrelsen diskutera frågan, säger Bo Johansson (S) ordförande i Botkyrkabyggen.

Fakta

Botkyrkabyggen sålde 1999

Norsborgs centrum ägs av Norsborg Centrum Fastigheter AB.

De tre syrianska föreningarna: Syrianska riksförbundet, Syrianska ungdomsförbundet och Arameiska Syrianska föreningen i Norsborg äger en tredjedel var.

De köpte centrumet av kommunägda bolaget Botkyrkabyggen 1999.

I fredags blev projekteringen av försäljningen av centrumfastigheten klar och ska nu annonseras ut.

Visa merVisa mindre