Helén Eijdercrona, centrumchef. Foto: Pekka Pääkkö

Centrumchefen: ”Har lyssnat på vad kunderna vill”

”Vi har lyssnat på vad kunderna i centrum vill ha”, säger Helén Eijdercrona, centrumchef angående de ändrade p-reglerna i Tyresö centrum.

  • Publicerad 16:47, 27 sep 2018

Parkeringsreglerna i Tyresö centrum ska ändras, som Lokaltidningen Mitt i Tyresö skrev om för ett par dagar sedan. De nya reglerna börjar att gälla på måndag.

P-skivan skrotas. I stället får bilisterna registrera sitt registeringsnummer. Gratistiden minskar från tre timmar till två.

Varför gör ni den här förändringen?

– Vi har lyssnat på vad kunderna vill ha. En stark önskan har varit att ha möjlighet att parkera längre än den begränsade tid du har med p-skivan. Står man längre kan man få p-bot. Men det här systemet, som är modernare och finns runt omkring i Storstockholm, registrerar man sin ankomst, hur länge man vill stå och kan därmed styra sin tid bättre, säger Helén Eijdercrona, centrumchef för Tyresö Centrum.

Hon menar att Tyresö centrum inte räknar med att få in mer pengar på parkeringsavgifter än vad parkeringsböterna tidigare har gett.

– Det är inte anledningen till förändringen.

Många klagomål på fulla parkeringar

Det kommer att finnas sex automater där det går att registrera sin ankomst- och sluttid. Det går också att använda appen Easypark eller Sms Park.

Efter de två första gratistimmarna kostar det 15 kronor per påbörjad timme.

Varför minskar ni gratistiden?

– Undersökningar visar att de flesta gör sina ärenden hos oss på mellan 45 till 60 minuter. Många besökare har klagat på att det inte finns lediga p-platser. Det visar sig att många parkerar och springer ut och snurrar p-skiva, allt från pendelparkerare till de som jobbar i närheten. Vi vill frigöra fler parkeringar till våra kunder.

Varför valde ni den lösningen med registrering i stället för kameror?

– Kamerorna styrts av att det finns särskilda infarter. Vi har valt den här parkeringslösningen eftersom vi har sex olika parkeringar, en del av dem utomhus. Det gör det svårare att välja kamerasystem.

Vad kommer ni att samla in för information om besökarna och hur kommer den att användas?

– Vi kommer inte att samla in någon information om besökarna. Apcoa och Easypark samlar inte heller på informationen, utan när du har betalat din p-avgift så är informationen borta.

Vid utomhusparkeringen vid Systembolaget och Bollmora torg kommer det liksom i dag att kosta pengar att parkera från start.

Parkeringsvärdar som kan hjälpa till kommer att finnas på plats nästa vecka.