Innanför avspärrningarna pågår ombyggnaden av torget i Kärrtorp på flera fronter. Entréerna till t-banan, bostäder och verksamheter är tillgängliga och butikerna håller öppet som vanligt. Men flera går på knäna och påverkats negativt av att det inte går att gå runt hela torget.

”Blir instängda”

En butiksägare som vill vara anonym berättar att hen tappat 75 procent av intäkterna i år, på grund av ombyggnaden i kombination med pandemin. Flera andra har också tappat rejält när kunder uteblivit.

På grund av avspärrningarna har lokalen under en period hamnat i en återvändsgränd i ena hörnet av torget och har därför svårt att locka spontanbesökare.

– För oss blir det lite som ett fängelse, vi blir instängda av staketen. Vi har satt upp extra skyltar, men folk hittar ändå inte hit., säger Bahaa Salim, som driver butiken Mobilko.

I veckan har flera butiker också tvingats hålla helt stängt på grund av byggandet.

– Vi ser fram emot när det blir klart, säger säger Bahaa Salim.

Kallar till möte

Vid Kärrtorp företagarförenings kommande möte ska företagarna runt torget få information om läget för projektet och kunna ställa frågor till stadens exploateringskontor.

– Det är klart att det under en period har påverkat en del företag ganska mycket, framförallt för de som håller till runt torget, säger Nina Lindroos Hedlund, fastighetsmäklare och tf ordförande i föreningen.

”Krävs stora ytor”

Kritiker har menat att arbetet borde skett i etapper för att minska påverkan för allmänheten och näringslivet. Byggprojektledare Sanna Waldowsson förklarar att jobbet i så fall hade tagit längre tid.

– Anledningen till att vi river upp båda ställen samtidigt är att det går snabbare och är mer kostnadseffektivt, och det krävs stora ytor för att kunnat genomföra det här arbetet.

Öppnas snart

Återvändsgränden i ena änden av torget kommer inom kort att öppnas så att det går att gå runt hela torget igen.

– Vi har gjort det så tillgängligt det bara går under arbetets gång. Det hade komplicerat arbetet om den delen hade varit öppen.

Än så länge håller tidsplanen, och torget kan stå klart lagom till Kärrtorpsfestivalens comeback i juni.

– Förhoppningen är att vara klara till festivalen, men man vet aldrig. En vinter med mycket snö kan till exempel ställa till det, säger Sanna Waldowsson.