Helén Eijdercrona är centrumchef för Tyresö centrum som ändrade p-reglerna i oktober. Foto: Mitt i

Centrumägarna öppnar för att ändra p-systemet

De nya p-reglerna i Tyresö centrum kan komma att ändras. – Vi borde kunna landa i ett beslut innan jul, säger Helén Eijdercrona, centrumchef.

  • Publicerad 16:39, 2 nov 2018

I går, torsdag, var det en månad sedan de nya parkeringsreglerna började att gälla i Tyresö centrum. Det var den 1 oktober som p-skivan skrotades till förmån för registrering och gratistiden minskade från tre till två timmar.

Centrumägarna öppnar nu upp för att ändra det nya parkeringssystemet.

– Vi har en dialog med hyresgäster i centrum och med våra besökare för att kanske titta på några förbättringsåtgärder som underlättar för våra kunder, säger centrumchefen Helén Eijdercrona.

Vad tittar ni på för förändringar?

– Man har fört fram önskemål om att kunna parkera gratis en stund på förmiddagen och gratis en stund på eftermiddagen. Det tittar vi på hur vi skulle kunna göra på bästa sätt. Det kan man inte i något annat centrum i länet, så genomför vi det är vi rätt unika.

Antalet gratistimmar är en annan del, liksom bättre skyltning.

– Vi lyssnar på dem som bor och arbetar i kommunen och vill självklart göra det som är bäst för dem för att kunna besöka Tyresö centrum flera gånger per dag som de önskar.

Om det blir någon förändring och i sådant fall vilken eller vilka är för tidigt att säga, enligt Helén Eijdercrona.

– Vi borde kunna landa i ett beslut före jul.

Vad avgör vad det blir för beslut?

– Det som avgör är vad parkeringssystemet klarar av i kombination med vad hyresgästerna och besökarna och alla inblandade önskar.

Stor kritik mot p-systemet

Det nya parkeringssystemet har fått stor kritik från Tyresöborna. Även kommunen vill se en ändring. Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande, har sagt till Mitt i Tyresö att han tycker att p-systemet är ”osmidigt och inte gynnar handeln eller Tyresöborna”.

Hur ser ni på kritiken?

– Jag skulle nog säga att kritik får vi alltid vad vi än gör. Vi fick kritik innan också då det fanns ett missnöje med p-skivan eftersom man ville ha möjlighet att stå här längre och eftersom att man fick p-böter om man hade glömt p-skivan.

Helén Eijdercrona tycker att den första månaden med det nya p-systemet har fungerat ”rätt smidigt”.

– När man genomför en förändring brukar man kunna se ett besökstapp, men vi har ett svagt plus, säger hon.

Du sa tidigare att en orsak till förändringen var att ni ville få loss fler platser till era kunder. Har ni det?

– Ja, vi ser resultatet av det redan, men hur många platser är för tidigt att säga. Vi följer utveckligen noga.