Till salu. Vårberg centrums nuvarande ägare vill sälja centrumet. Foto: Sara Ringström

Därför vill ägarna sälja Vårberg centrum

Efter två år vill fastighetsägaren Agora nu sälja Vårberg centrum. Den som tar över blir den femte ägaren sedan 2011.

  • Publicerad 09:26, 30 aug 2017

Ägarbytena har varit många. Realia, Kungsleden, Keops, Kefren, D. Carnegie & Co och Stendörren är bara några av Vårberg centrums ägare på den här sidan av millenieskiftet.

Vissa har haft stora planer på bostadsbyggande och renoveringar.

– Vi är långsiktiga ägare och har målet att förbättra både centrumet och bostäderna. Vi kommer att vara väldigt aktiva i Vårberg, sa en ägare som sålde centrumet vidare efter fyra år.

Andra har snabbt kommit och gått. D. Carnegie & Co. var mest intresserade av bostäderna som följde med affären och sålde centrumfastigheten till nuvarande ägaren Agora (A group of retail assets Sweden AB) i juni 2015.

Nu har även de annonserat att de vill sälja.

– I hela den delen av Stockholm pågår många projekt för att bygga nya bostäder. Vi har redan sålt byggrätter på vår tomt, för det höghus som byggs nu, och vi har fortfarande byggrätter kvar. Vi tror att Vårberg centrum egentligen är ett bostadsprojekt, snarare än ett handelsprojekt och det finns det andra ägare som kan göra bättre än oss, säger Wilner Anderson, vd för Agora.

Nytt hopp för nya bostäder i centrum

När vi pratade med dig kort efter att ni blev ägare sa du att ni såg det här som en långsiktig investering. Vad har fått er att ändra er?

– Då var det nytt och vi hade en delvis annan syn. Vårt fokus är att äga och utveckla handelsplatser. Det har vi gjort, vi har hyrt ut en del och byggt om lite, även om vi alltid kan göra mer. Men vi ser att möjligheten att tillskapa bostäder är så pass stor att det är det som borde vara i fokus.

Det här blir kommer bli det femte ägarbytet sedan 2011. Hur ser du på ert ansvar som ägare till en plats som är så central i många Vårbergsbors liv?

– Det är klart att vi har ett ansvar och vi har försökt göra vårt bästa efter vår förmåga, under tiden vi äger det. Vi gick in med handelsglasögon och gjorde saker som behövde göras. Men nu är det ytterligare bostäder som behövs och då tycker jag att ett sätt att ta ansvar är att sälja det vidare till en driven bostadsutvecklare.

Flera ägarbyten

Efter att den dåvarande centrumägaren gick i konkurs 2011 var det till slut Stendörren som, efter många turer, blev ägare till Vårbergs centrum.

De hade stora planer på upprustning av den då slitna centrumbyggnaden. 2013 fick de bygglov för att bygga bostäder på taket och planerade omfattande renoveringar av centrumet, med nya entréer, stora butiker med glasfasader och en foodcourt.

Planerna lades på is när centrumet såldes vidare till D. Carnegie & Co. som fick centrumbyggnaden på köpet när de köpte bostäderna som ligger i anslutning till det. De sålde i sin tur centrumet till nuvarande ägaren Agora, i juni 2015.

Visa merVisa mindre