Överens. Stefan Szymczak från Lugna gatan, centrumägaren Curt Ahnström och sätrabon Sebastian Kallander är överens om vad som behövs. Foto: Petter Beckman

Centrumägaren lovar: vi fixar väktare i Sätra C inom några veckor

Egna väktare. Övervakningskameror med direktkoppling till polisen. Fritidslokaler för ungdomarna. Och en ombyggnad för att få bort de trånga gångarna. Så ser ägarens plan ut, för att minska otryggheten i Sätra C.

  • Publicerad 17:37, 27 apr 2017

Krisen i Sätra centrum kan snart vara löst. Efter att både Ica-handlaren och ett antal boende i stadsdelen larmat om akuta trygghetsproblem, hölls i onsdags i avgörande möte där flera konkreta åtgärder lades fram av centrumägaren.

– Tillsammans med handlarna kommer vi att starta rondering med väktare i centrum och vi är beredda att dela på kostnaderna. Vi jobbar också för att få upp kameror kopplade till polisens larmcentral, så att det finns bevakning dygnet runt, så de kan rycka ut så fort det händer något, säger Curt Ahnström, vd för Sätra Förvaltning AB som tog över fastigheten i höstas.

En sådan kameralösning håller på att bli verklighet i Tensta/Rinkeby och Curt Ahnström tror det finns goda chanser att få samma modell i Sätra.

Sätra ’’för farligt’’?

Han tror inte heller att det blir några problem att hitta väktarbolag som vill åta sig att rondera i centrum. I andra tidningar har det uppgetts att väktarna tycker det är ”för farligt” att vara i Sätra.

– Nej, det är inte den bild jag fått när jag pratat med väktarbolagen. Det handlar mest om att de behöver få ett såpass substantiellt uppdrag att det blir lönsamt för dem, säger Curt Ahnström.

Väktarna kan vara på plats om några veckor, bedömer han. Inom kort hoppas han även få bygglov för att bygga om inne i centrumhallen, för att få bort trånga gångar och hörn.

– Det handlar om att få gångstråk och flöden som fungerar. Tillbyggnaden som förra ägaren gjorde har ökat otryggheten. Tillsammans med White Arkitekter håller vi på att hitta en lösning. I bästa fall kan vi bygga om redan i sommar, säger Curt Ahnström.

Ytterligare ett löfte från centrumägaren är att upplåta en lokal i centrum till fotbollsklubben Svensk-Palestinska, där ungdomar kan titta på fotboll och ha andra aktiviteter. I källaren planeras i en musikstudio.

Blir en förbättring

Ica-handlaren Andreas Bylger beskriver mötet i onsdags som ”mycket konstruktivt”.

– Att vi får gemensamma väktare blir en förbättring för hela centrum. Curt har väldigt mycket bra planer, på sikt bygger man bort hela problemet. De har redan börjat göra det mindre attraktivt för kriminaliteten, säger Andreas Bylger.

På torsdagkvällen behandlar Skärholmens stadsdelsnämnd åtta medborgarförslag med krav på kommunala väktare och kameraövervakning i Sätra. De borgerliga är positiva till detta, medan de styrande rödgröna säger nej.

– Väktare är inte stadsdelsnämndens ansvar. Däremot kan vi tänka oss att börja med medborgarvärdar i Sätra, på samma sätt som i Vårberg centrum, säger Salar Rashid (S).

Inom kort ska stadsdelsförvaltningen träffa centrumägaren och polisen för att diskutera detta och andra lösningar på problemen.

Ny ägare. "Ett stadsdelscentrum måste vara tryggt. Det är dit vi vill nå", säger Curt Ahnström. Foto: Petter Beckman

Sätra C ska bli öppet torg

Sätra centrum ägdes fram till oktober 2016 av superentreprenören Leif-Ivan Karlsson, som utan bygglov uppförde en tvåvånings butiksbyggnad inne i centrumhallen.

Den nya ägaren Curt Ahnström, vd för Sätra Förvaltning AB, konstaterar att tillbyggnaden försämrat tryggheten och planerar nu en ombyggnad.

På några års sikt är hans plan att riva hela den gamla 1960-talsbyggnaden och ersätta den med ett modernt, öppet torg, omgivet av 2 000 nya bostäder.

Visa merVisa mindre

”Situationen i centrum har bara blivit värre och värre”

Öppen narkotikahandel, stölder, hot och rån. Situationen i Sätra centrum har blivit värre och värre, menar företagare och Sätrabor vi pratar med. – Att ta in ordningsvakter utifrån funkar inte. Det måste vara personer som kan området, säger Stefan Szymczak från Lugna gatan.

– Här, titta på hålet i kakelplattorna. Här kastade de ner mitt kassaskåp, visar Roudi Zoom som driver ett växlingskontor på övervåningen i Sätra Centrum.

Roudi har fått flera inbrott den senaste tiden och är missnöjd med att polisen inte gör mer.

– Allting fanns fångat på övervakningskamera, men polisen gjorde ingenting, säger han.

Ica-handlaren Andreas Bylger, som har stora problem med snatterier och hot mot personalen, ger samma bild:

– Vi polisanmäler gång på gång, men ingenting händer. Jag kan inte förstå varför man inte griper de här killarna. Alla vet vilka de är. Vi har kamerabilder på allt.

Men eftersom polisens resurser tyvärr inte räcker måste någon annan lösa problemet, konstaterar han. Att handlarna och centrumägaren nu tillsammans hyr in lokala väktare ser han som ett bra steg på vägen.

Utanför Ica-butiken träffar vi Sebastian Kallander, en av dem som skickat in medborgarförslag med krav på kommunala ordningsvakter. Han tycker de lokala politikerna smiter från sitt ansvar.

– Problemet i Sätra är större än själva centrum, det händer mycket utanför också. Varför skulle inte mina skattepengar få användas för att göra Sätra tryggt, säger han.

Stefan Szymczak från Lugna gatan, som är inhyrda av SL, berättar att han ibland hjälper till att hålla ordning i centrum, fast det inte är hans jobb.

Han och Sebastian är överens om vad som behövs:

– Anställ lokala väktare som känner ungdomarna och området. Tar man bara in folk utifrån som hela tiden byts ut blir det aldrig någon stabilitet, säger de.

"Det här fixar vi". Från vänster. Alex Kallander, Curt Ahnström, Stefan Szymczak, Sebastian Kallander, Kristian Kallander och Roudi Zoom.