Centralen ska rustas upp de kommande fem åren. Foto: Mostphotos

Centralstationens spår och växlar byts hela vägen till Karlberg

Arbetet börjar nästa år men ska inte störa boende i Karlberg. Även Gula gången kommer renoveras någon gång de kommande åren.

  • Publicerad 19:30, 5 nov 2019

De stora arbetena med att byta spår och växlar börjar efter årsskiftet och kommer att fortsätta till 2025. Under tiden kan entréer vara avstängda och plattformar kommer stängas på Centralen.

Info kommer att finnas på stora informationstavlor på stationen, liksom på trafikverkets hemsida och på sajterna hos SJ och andra aktörer som trafikerar stationen.

Ska inte störa i Vasastan

Arbetena upp mot Karlberg ska inte störa de boende, säger Veronica Bergfors Runing, projektledare på Trafikverket.

– Vi har haft dialog med dem som bor där så de är informerade. Det är redan en del buller från trafiken där uppe och det som ska göras nu är underhållsarbeten så vi tänker inte bullra mer än vi redan gör, säger projektledaren.

Gula gången ska rustas

Under femårsperioden ska också Gula gången, under tågspåren, fräschas upp och byggas om. Golv och väggar ska bland annat rengöras och lagas. Innertaket byts också ut i gången där biljettluckorna till pendeltågen brukade ligga.

– Vi kommer samordna arbetet så långt det är möjligt med andra avstängningar som är planerade på plattformarna. Arbetena startar tidigast under 2020, säger Veronica Bergfors Runing.

Gula gången på Centralen, där ingången till pendeltågen brukade ligga, ska fixas till. Foto; Mitt i

Halva Gula gången kommer att först stängas av under arbetet och sedan kommer andra halva stängas. Därmed kommer hela gången aldrig att stängas av. 

Smygbörjar redan nu

Redan nästa vecka börjar dock ett mindre arbetet med att tillgänglighetsanpassa plattform sex på Centralstationen som innebär att det finnas ett avgränsande plank i Gula gången med informationsskyltar på.

Men resenärer nästa vecka ska inte påverkas mer än att deras fjärrtåg får gå från andra plattformar. Information om detta finns som vanligt på den stora informationstavlan i ankomsthallen.